Jag minns när hon kom in i mitt liv – smartare än andra

När jag avslöjar för tjejen på förlaget att jag helt har missat Tekla Berg kommer snart alla tre deckarna farande i mejlen. ”Hoppas det ska bli en ny favorit”, skriver hon och bifogar en text om Tekla.

Eva Röse som polisen Maria Wern under filmatiseringen av Anna Janssons "Inte ens det förflutna" 2010. I bakgrunden Mirja Turestedt.

Eva Röse som polisen Maria Wern under filmatiseringen av Anna Janssons "Inte ens det förflutna" 2010. I bakgrunden Mirja Turestedt.

Foto: Leif R Jansson / TT

Deckare2022-03-12 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bara en sak. Tekla Berg är inte någon deckarförfattare utan en fiktiv självmedicinerande akutläkare med fotografiskt minne. Att författaren i själva verket heter Christian Unge är underordnat. Samma sak är det på digitala plattformar som Storytel. Här har deckarhjältarna egna sektioner som avslöjar att de är större stjärnor än sina författare. 

Fenomenet är knappast nytt. 1894 utbröt en läsarstorm när sir Artur Conan Doyle lät Sherlock Holmes falla utför ett schweiziskt stup och dö. Det slutade med att Doyle mot sin egen vilja återupplivade Holmes. 

Kanske är våra behov av att ha en gammal vän att hålla i handen extra stort när vi läser om mord och hemskheter. Själv blev jag som 20-åring oerhört förtjust i den nedgångna och operaintresserade Ystadspolisen Kurt Wallander. Tio år senare kom Maria Wern, då upplänning, in i mitt liv. Lite svårare än andra kvinnor och lite smartare än andra poliser. Min fäbless för henne var så stor att jag under ett författarbesök med Anna Jansson på Stadsbiblioteket kom på mig själv med att vara besviken över att Maria inte hade följt med.

Per Johansson är frilansjournalist, manusskribent åt podcasten Svenska Mordhistorier och har tidigare varit kriminalreporter.