EU-migranter visar sin vardag i dokumentärer

I dokumentärfilmsprojektet "Kom närmare" har EU-migranter i Sverige fått filma sin vardag och berätta sina historier. –Om jag bara skulle kunna börja arbeta. Jag har inga kläder. Jag sover i tält på åkern. Vintern har kommit, säger Adrian i en av filmerna.

I två och ett halvt år har EU-migranter filmat sin vardag och sina liv i Sverige till dokumentärfilmsprojektet "Kom närmare". Pressbild.

I två och ett halvt år har EU-migranter filmat sin vardag och sina liv i Sverige till dokumentärfilmsprojektet "Kom närmare". Pressbild.

Foto: Fina Sundqvist

Dokumentärfilm2022-08-30 09:26

De senaste två och ett halvt åren har initiativtagarna till dokumentärfilmsprojektet "Kom närmare" lånat ut kameror till EU-migranter, många med romskt ursprung, som lever i Sverige för att de ska filma sin vardag.

– Vi börjar alla vänja oss vid att de finns i kollektivtrafiken, på gator och torg. De blir en vandrande siluett och många berättar om deras liv åt dem i debatter eller medier. Vi ville ta tillbaka jag-perspektivet som så sällan hörs, förklarar Karin Ekberg, projektledare för dokumentärfilmsprojektet.

Vill leva ett värdigt liv

Av det inspelade materialet har både kortdokumentärer och animerade berättelser skapats och valet att lämna familjen och önskan om att barnen i hemlandet ska få den bildningsresa de själva inte haft är återkommande teman. Ett annat är strävan efter trygghet.

– Att ha ett hem och inte leva från dag till dag. Hitta ett arbete och leva ett lugnt och värdigt liv. Att vara annorlunda från vem jag är nu, hörs en person berätta i en av filmerna.

– Om jag bara skulle kunna börja arbeta. Jag har inga kläder. Jag sover i tält på åkern. Vintern har kommit, förklarar Adrian, som precis som de andra bara använder sitt förnamn.

Ska visas i Rumänien

En kvinna som heter Fragish berättar om friheten det har betytt för henne att vara i Sverige och Irina både sjunger och dansar i sin film.

Filmerna har visats flera gånger i Stockholmsområdet den senaste tiden och nu väntar besök i ett antal svenska orter. Filmerna kommer sedan tas till Rumänien där de bland annat ska visas i romsk tv och vid i invigningen av ett barnbibliotek i Bukarest.

Filmerna har spelats in på flera platser i Sverige och sedan redigerats ihop till kortdokumentärer och animerade filmer. Pressbild.
Filmerna har spelats in på flera platser i Sverige och sedan redigerats ihop till kortdokumentärer och animerade filmer. Pressbild.
Fakta: "Kom närmare"

I projektet "Kom närmare" filmar EU-migranter sig själva och sin vardag på flera svenska platser.

Filmerna har bland annat visats som en del av Stockholms Stad och Art Movements kortfilmfestival "Min stad" och parallellt pågår även utställningen "Kom närmare" på Mångkulturellt centrum i Fittja.

Tillsammans med visningarna har flera workshops hållits, bland annat med självporträtt som har visats i Kulturhusets fotoutställning "Fria fotografers filial".

Visningarna kommer att flyttas vidare till bland annat Linköping, Malmö, Umeå och Uppsala och sedan till Rumänien.

Bakom projektet står Mantaray Impact, som är en del av det Guldbaggebelönade produktionsbolaget Mantaray.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!