Kasper Salin-pris till ombyggt Kulturhus

Årets Kasper Salin-pris tilldelas ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm.

Årets Kasper Salin-pris tilldelas ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm.

Årets Kasper Salin-pris tilldelas ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm.

Foto: Jonas Malmström

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-25 15:17

Enligt juryn har arkitekten bakom byggnationen, Per Ahrbom från Ahrbom & Partner Arkitektkontor, varit delaktig i processen ända sedan huset byggdes för 50 år sedan. Han har därefter medverkat under flera förändringar av byggnaden – där den senaste beskrivs som "ett crescendo i en ständigt pågående process".

"Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet", lyder motiveringen till priset.

Det tillhör ovanligheterna att det hus som belönas med Kasper Salin-priset inte är en nybyggnation. Enligt juryn har dock Kulturhuset i och med ombyggnaden fått en utökad livslängd – och man understryker att priset också är en signal om ett ökat hållbarhetstänk inom branschen.

Kasper Salin-priset delas årligen ut av fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk av "hög arkitektonisk kvalitet". Det går till själva byggnaden – och inte till arkitekten, som dock uppmärksammas.

De övriga nominerade till årets pris var Kunskapshuset i Gällivare, Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg och Norra tornen i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!