Malmöoperans chef lämnar danskt uppdrag

Malmö Operas chef, danske Michael Bojesen, lämnar sitt uppdrag som styrelseordförande i danska statliga konstfonden.

Michael Bojesen. Arkivbild.

Michael Bojesen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-07 15:00

Detta sedan tidningen Politiken publicerat uppgifter om sexuella trakasserier i public service-företaget Danmarks Radios flickkör.

Bojesen var chefsdirigent för kören mellan 2001 och 2010. I början av maj tillsatte DR en extern juridisk utredning kring två anmälningar om sexuella trakasserier som kommit från tidigare medlemmar av radions flickkör, skriver Expressen. I Politiken vittnar tolv kvinnor om en sexualiserande och gränsöverskridande miljö under den tid Bojesen basade över kören.

Michael Bojesen har tidigare avfärdat anklagelserna och i en intervju i Expressen på lördagen sade han:

– Först och främst vill jag säga att jag är otroligt ledsen över att höra att före detta sångare under sin tid i DR Pigekoret haft dåliga upplevelser medan jag ansvarade och ledde den. Det smärtar mig djupt.

Malmöoperans styrelseordförande Per-Martin Svensson säger till Expressen att man har förtroende för Bojesen, att man följer rapporteringen och i nuläget inte anser sig behöva vidta några åtgärder.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs att det rör sig om polisanmälningar, men det handlar om interna anmälningar om sexuella trakasserier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!