Veteraner ska styra Eurovision

För tredje gången präglar Edward af Sillén den svenska Eurovision-tävlingen. Han ska både skriva manus och regissera musikfesten. –Det är inte klokt. Det är man ödmjuk inför, säger han.

Edward af Sillén inför Eurovision Song Contest i Rotterdam 2021. Arkivbild.

Edward af Sillén inför Eurovision Song Contest i Rotterdam 2021. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Eurovision2023-12-07 08:00

Efter succéerna med Eurovision 2013 och 2016 förbereder sig Daniel Réhn och Edward af Sillén för att återigen hålla i tävlingens roder – som manusförfattare och af Sillén dessutom som regissör. Nu letar de efter rätt ton och tematik.

– Det är ett program som ses och älskas av så oerhört många så det är viktigt att man gör det rätt och med passion, säger Edward af Sillén.

Han känner viss prestationsångest men det är han van vid.

– Det är min utgångsposition. Det dåliga självförtroendet är ett slags bränsle och det får mig att jobba extra hårt. Det fungerar även om det är kostsamt mentalt.

"En pojkdröm"

Framför allt är det dock med glädje som Edward af Sillén tar sig an uppdraget – som han kallar "en pojkdröm, än en gång". År 2023 kommenterade han för tolfte gången finalen och det har blivit manus till tre Eurovision-tävlingar i Norge och Sverige.

Men efter 2016 trodde han att det inte skulle bli fler gånger.

– Sedan gick Loreen och vann igen vilket är en nästan ofattbar bragd.

Han och Rehn funderade på om de kunde göra en uppföljning lika populär som sändningen 2016 – vilken till och med BBC lovprisade.

– Det är en otrolig komplimang, säger Edward af Sillén, och lägger till att uppdraget var "för roligt för att tacka nej till".

Kärlek i humorn

Han hoppas nu på att kunna ge publiken mer av det som kännetecknade showen 2016 – humor. Visserligen tycker han att det är en grannlaga uppgift att få så många olika länder att skratta åt samma saker.

Men om man älskar någonting tål det att skojas med, tror han.

– Det finns så mycket kärlek i den humorn. Vi kommer absolut att vilja fortsätta på det spåret.

Fakta: Edward af Sillén

Finalen i Eurovision Song Contest hålls 2024 den 11 maj.

Edward af Sillén har varit en återkommande röst under Eurovision, och gjorde 2023 sitt tolfte Eurovision Song Contest som kommentator.

Tillsammans med Daniel Réhn har han skrivit manus till två svenska Eurovision och ett norskt.

Förutom att skriva manus till Eurovision är Edward af Sillén aktuell som manusförfattare och regissör till filmen "Ett sista race" och som regissör till humorföreställningen "Pernilla Wahlgrens happy ending – den första avskedsturnén".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!