3 x lästips: Hjärtevärmande romaner som tröstar

----

----

Foto: Pressbilder

Feelgood2022-03-26 07:00

"Det första chiffret" 
Denise Rudberg (Bokförlaget Forum)

Vi får följa de tre kvinnorna Iris, Signe och Elisabeth under inledningen av Andra världskriget 1940. De tre väljs ut till att signalspana för att knäcka den tyska koden och blir på så sätt ovärderliga för att säkra Sverige. Det är ett gediget researcharbete som ligger till grund för berättelsen, som utspelar sig i Stockholm. Romanen visar att vänskap och lojalitet är någonting som inte går att sätta ett pris på. Denise Rudberg sa i sitt sommarprat förra sommaren att de tre kvinnorna är inspirerade av hennes farmor, mormor och fostermormor. "Det första chiffret" (2019) är första delen i hennes historiska romanserie "Kontrahenterna", som alla handlar om dessa tre kvinnor under Andra världskriget.

"Vad hjärtat inte glömmer" 
Kelly Rimmer (Louise Bäckelin Förlag)

En bok som utspelar sig på två tidplan samtidigt. År 1939 får vi följa Alina som bor i den polska staden Trzebinia. Alina har alltid haft sin framtid utstakad för sig. Hon ska gifta sig med Tomasz. Till en början är Alina orädd. Men nazisternas framfart gör att hon tvingas leda ett annat liv än det hon hade tänkt sig. I Florida, 2019, vill Alice uppfylla sin mormors sista önskan och resa tillbaka till Polen för att leta efter en person som hon trodde var död för längesedan. Kelly Rimmer är en australiensisk författare och "Vad hjärtat aldrig glömmer" kom ut på originalspråk 2019. Hennes böcker har översatts till 20 språk.      

"Hemligheternas bibliotek"
Janet Skeslien Charles (Printz Publishing)

Den som tror på litteraturen och böckernas inneboende kraft kommer att älska den här boken. Den utspelar sig på två tidsplan samtidigt. I det ena befinner vi oss i Paris 1939 och får följa bibliotekarien Odile Souchet som ansluter sig till motståndsrörelsen när nazisterna intar Paris. I det andra befinner vi oss i Montana 1983 och får följa Lily som precis har förlorat sin mamma. Den amerikanska författaren Janet Skeslien Charles delar sin tid mellan Montana och Paris, och arbetar på det amerikanska biblioteket i Paris där en stor del av romanen utspelar sig. Boken, som är inspirerad av verkliga händelser, släpptes på originalspråk 2021 och har översatts till 35 språk.

Vendela Källmark är teater- och litteraturvetare och frilansande kulturjournalist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!