Bridgerton är så mycket mer än en Netflix-serie

"Familjen Bridgerton" har röjt enorma framgångar den senaste tiden. Men bakom nästan varje stark streamingserie finns en ännu starkare läsupplevelse.

Julia Quinn skrev den första boken om familjen Bridgerton redan år 2000. I den andra säsongen av Netflix dramatisering 
visar Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) Kate Sharma (Simone Ashley) hur man hanterar en bössa.

Julia Quinn skrev den första boken om familjen Bridgerton redan år 2000. I den andra säsongen av Netflix dramatisering visar Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) Kate Sharma (Simone Ashley) hur man hanterar en bössa.

Foto: Liam Daniel

Feelgood2022-04-23 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min föräldralediga vän bad mig om serietips. När jag berättade att jag tittar på "Familjen Bridgerton" sa hon att hon inte vågar se på den, eftersom hennes grannar kan se hennes skärm från gården. Hon ville inte att någon ska tro att hon ägnar föräldraledigheten åt att titta på porr. 

Den som önskar mer barnvänlig tv rekommenderar jag att hoppa direkt till säsong två som nyligen släpptes i Sverige. Där är tittaren befriad från den överdrivna mängden sexscener. Aftonbladets recensent Karolina Fjellborg tycker att det gör att serien tappar fart. Personligen jublar jag.

Julia Quinn, eller Julie Pottinger som är författarens riktiga namn, släppte den första boken om familjen Bridgerton redan år 2000. Först 20 år senare blev den streaming-serie. Den första månaden hade den 82 miljoner tittare, följt av minst lika många debatter om hur väl serien följer bokens handling. Serien blev nyligen lovad en säsong tre och fyra.

Men innan du tittar vill jag slå ett slag för böckerna som säljs in som “Bridget Jones möter Jane Eyre”. För när du har läst de tio delarna kommer du att drabbas av abstinens. Beskrivningarna av stora gods på landsbygden, särpräglade personligheter, eldiga passioner och dekolletage är ljuv musik.

Som så ofta är böckerna bättre än filmatiseringen. En annan fördel är att du inte behöver vara rädd för att bli ertappad. 

Vendela Källmark är teater- och litteraturvetare och frilansjournalist.