Abortfilmen gjorde henne till stjärna

För ett halvår sedan var Anamaria Vartolomei en okänd ung rumänsk skådespelare som bodde i Paris och hade gjort en handfull filmroller. Nu är hon "shooting star" på filmfestivalen i Berlin efter att ha gjort huvudrollen i den lovordade och mångfaldigt prisbelönade filmen ”Omständigheter”.

Anamaria Vartolomei gratulerar regissören Audrey Diwan under prisutdelningen på filmfestivalen i Venedig där "Omständigheter" tilldelades Guldlejonet. Arkivbild.

Anamaria Vartolomei gratulerar regissören Audrey Diwan under prisutdelningen på filmfestivalen i Venedig där "Omständigheter" tilldelades Guldlejonet. Arkivbild.

Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

Film2022-02-15 10:07

– Den här filmen har verkligen fått mig att växa både som skådespelare och som människa. Jag ha blivit både tuffare och starkare, säger hon till TT i ett Zoom-samtal från Paris.

Och det är förståeligt, för ”Omständigheter” är en tuff och omskakande film. Baserad på Annie Ernauxs självbiografiska roman är det berättelsen om hur en ung kvinna i 1960-talets Frankrike har blivit gravid och vill göra abort – detta i ett land där abort är totalförbjudet och där även någon som på minsta sätt är behjälplig kan åka i fängelse. Abortlagen liberaliserades först 1975.

"Hon är en krigare"

Anamaria Vartolomei och regissören Audrey Diwan började förbereda filmen under Frankrikes lockdown.

– Vi såg filmer, vi läste böcker, vi byggde karaktären, så när vi kom till inspelningen var vi helt förberedda. Den här tjejen är en krigare, hon bedriver ett personligt krig.

Det är en film med sin beskärda del av tuffa scener, inte minst den där den desperata Anne med en nål försöker framkalla en abort på sig själv.

– Den scenen förberedde vi inte. Den gjordes spontant. Jag var väldigt nervös, jag var rädd att jag inte skulle kunna klara av scenen och att jag skulle göra Audrey besviken. Men vi gjorde scenen tillsammans, vi höll varandra bildligt talat i handen. Hon gav mig kraften att göra det, säger Anamaria Vartolomei.

Filmen innehåller också flera nakenscener, men Vartolomei menar att de inte var svåra eftersom de fanns i manuset och hade ett berättigande, de var inte till för att visa nakna kroppar.

– Och den här tjejen, när hon har sex är det för att hon själv vill det. Hon skäms inte för det hon vill.

"Film som upprör många"

Efter storsegern i Venedig i september har hon tillsammans med Audrey Diwan rest runt med ”Omständigheter”, vilket många gånger har resulterat i debatt efter visningarna.

– Jag har mött ett par journalister som säger att de egentligen är emot abort, men filmen har fått dem att tänka på det. Och det är det vi ville uppnå. Det är en film som upprör många, som får dem att börja fundera, och det är det vi försökt göra.

För Anamaria Vartolomei, som med sin familj för många år sedan flyttade från Rumänien till Paris, är karriären nu i full gång. Att lyftas fram som Frankrikes främsta skådespelartalang under rubriken "shooting star" i Berlin är något hon verkligen har sett fram emot – och i september börjar inspelningen av nästa film.

– Det enda jag får säga är att det är en biopic och att jag spelar en känd skådespelerska från 1970-talet. Jag hoppas att jag får möjlighet att tala om den snart. Det är också med en kvinnlig regissör.

Anamaria Vartolomei i "Omständigheter". Pressbild.
Anamaria Vartolomei i "Omständigheter". Pressbild.
Fakta: Anamaria Vartolomei

Ålder: 22 år.

Bor: I Paris.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare: "My little princess", "Kärleken och evigheten", "Just kids".

Aktuell: I "Omständigheter" (vann Guldlejonet på 2021 års Venedigfestival) som har svensk premiär den 18/2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!