Ali Abbasi: De sÀger att jag Àr en ny Rushdie

Samtidigt som Iran skakas av protesterna mot det religiösa förtrycket mot kvinnor har svenskiranske Ali Abbasi gjort en film om kvinnohatet i landet.
–Misogynin i Iran Ă€r vĂ€ldigt djupt rotad, sĂ€ger han.

Ali Abbasi tycker att kritiker missade poÀngen med "Holy spider" nÀr den visades i Cannes. "De trodde att det bara var en iransk Jeffrey Dahmer-film. Men det Àr det inte", sÀger han.

Ali Abbasi tycker att kritiker missade poÀngen med "Holy spider" nÀr den visades i Cannes. "De trodde att det bara var en iransk Jeffrey Dahmer-film. Men det Àr det inte", sÀger han.

Foto: Stefan JerrevÄng/TT

Film2022-11-18 06:48

"Holy spider" bygger pĂ„ verkliga hĂ€ndelser och handlar om seriemördaren Saeed Hanaei som för 20 Ă„r sedan mördade 16 prostituerade i den iranska staden Mashhad – och blev hjĂ€lte för somliga i landet.

Vid premiÀren pÄ filmfestivalen i Cannes i vÄras var det mÄnga som missade poÀngen, tycker Ali Abbasi.

– DĂ€r var det mĂ„nga som tyckte att filmen var misogyn och exploaterande och att vi var intresserade av att visa nĂ€rbilder pĂ„ döda kvinnor. Men nu Ă€r det som att nĂ„gra börjar förstĂ„ vilken verklighet som vi försöker beskriva. Misogynin i Iran Ă€r vĂ€ldigt djupt rotad, sĂ€ger regissören.

Ali Abbasi syftar pÄ den vÄg av protester som just nu skakar Iran, pÄ alla tiotusentals unga iranier som riskerar livet pÄ gatorna i demonstrationer mot kvinnoförtryck, religiöst tvÄng och totalitÀrt styre.

"Otrolig brutalitet"

Under hösten har han följt hĂ€ndelserna nĂ€ra – med bĂ„de hopp och förtvivlan.

– Det Ă€r fantastiskt att se sammanhĂ„llningen mellan olika etniciteter, mĂ€n och kvinnor, unga och gamla, universitetsstuderande och fabriksarbetare. Men samtidigt Ă€r det en sĂ„dan otrolig brutalitet till och med för att vara Iran. Det Ă€r över alla grĂ€nser för vad jag har upplevt och dĂ„ har jag upplevt massor av skit, sĂ€ger Abbasi.

NĂ€r "Holy spider" hade premiĂ€r i London i oktober dök Ali Abbasi upp pĂ„ röda mattan utklĂ€dd till blodtörstig mulla i protest mot regimen. Nyligen var han med och drog ihop en demonstration utanför Irans ambassad i Stockholm och han ser till att ge sĂ„ mĂ„nga intervjuer som möjligt om filmen för att fĂ„ tillfĂ€llen att pĂ„minna vĂ€rlden om vad som hĂ€nder. ÄndĂ„ har han dĂ„ligt samvete för att han inte gör tillrĂ€ckligt.

– Jag kĂ€nner att jag mĂ„ste göra nĂ„got. NĂ€r jag ser 14-Ă„riga tjejer som demonstrerar och blir skjutna sĂ„ tĂ€nker jag "vad fan sitter jag hĂ€r för, det gĂ„r bara inte".

"Inte fucking hotad"

Samtidigt blir han irriterad om nÄgon frÄgar honom om han sjÀlv kÀnner sig rÀdd eller hotad, förklarar han.

– Fan, jag har ju bara gjort en film och jag sitter hĂ€r och dricker champagne eller kaffe latte i fina rum. Jag ska inte kĂ€nna mig fucking hotad. Den dĂ€r tolvĂ„ringen som blir skjuten Ă€r den som ska kĂ€nna sig hotad.

Men Àven om han sjÀlv inte kÀnner sig utsatt finns han helt klart pÄ den iranska regimens radar. I samband med Cannesfestivalen gick en filmorganisation knuten till staten ut och tog avstÄnd frÄn filmen.

– De tycker att jag Ă€r perverterad, och anti-Iran och sĂ€ger att jag Ă€r en ny Salman Rushdie. Men allt det hĂ€r kommer ifrĂ„n att de sĂ„g en 40 sekunders teaser frĂ„n Cannes. Det Ă€r intressant. NĂ€r de utfĂ€rdade en fatwa mot Rushdie orkade de ju inte ens lĂ€sa boken. De dĂ€r mĂ€nniskorna Ă€r inte bara brutala, de Ă€r ocksĂ„ fucking lazy, sĂ€ger Ali Abbasi.

Tror pÄ framtiden

Samtidigt bryr sig den iranska staten pÄ sÀtt och vis mer om kultur Àn vad EU-lÀnder gör, skÀmtar han.

– De har lagt sjukt mycket tid och pengar pĂ„ en negativ reklamkampanj mot oss. Men de Ă€r ju hjĂ€rndöda. De trycker upp en miljon grejer dĂ€r det stĂ„r "se inte den hĂ€r filmen". Vad tror ni hĂ€nder? Folk undrar vad vad det Ă€r frĂ„gan om och ser filmen, sĂ€ger han och skrattar.

Men trots allt hyser han framtidshopp. Det Iran som hÄller pÄ att vÀxa fram nu Àr ett annat Àn det han skildrar i filmen, tror han.

– De som gillade Saeed Hanaei och tyckte att det var bra att gatorna blev rensade – jag skulle vilja tro att det Ă€r deras barn som Ă€r ute pĂ„ gatan nu och demonstrerar. Det Ă€r framsteg, sĂ€ger han.

"Holy spider" visas pÄ Stockholms filmfestival och har svensk biopremiÀr 20 januari nÀsta Är.

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvÄgen som skakat Iran sedan den islamiska revolutionen 1979 startade med 22-Äriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna frÄn nordvÀstra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansÄgs bÀra sin huvudsjal pÄ korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fĂ„tt vad polisen hĂ€vdar var en hjĂ€rtattack – nĂ„got som bestrids av 22-Ă„ringens familj, som hĂ€vdar att hon utsatts för kraftigt vĂ„ld mot huvudet. Den 16 september, efter att ha legat i koma, avled Amini pĂ„ sjukhus

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som dÀrefter utvecklades till en demonstration dÀr kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet.

Vid mÄnga tillfÀllen har demonstrationerna slagits ned med brutalt vÄld frÄn regimens sÀkerhetsstyrkor. Hundratals demonstranter har dödats och tusentals gripits.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om