Avsmakningsmeny ger obehaglig överraskning

En superlyxig avsmakningsmeny – som lämnar de rika gästerna med en minst sagt fadd smak i munnen. Det bjuder regissören Mark Mylod på i skräckkomedin "The menu".

Regissören Mark Mylod häcklar superrika foodies i filmen "The menu".

Regissören Mark Mylod häcklar superrika foodies i filmen "The menu".

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Film2022-11-17 05:00

Den brittiske tv- och filmregissören Mark Mylod känner sig aldrig bekväm när han äter på luxuösa restauranger med Guide Michelin-stjärnor. Han har visserligen aldrig ätit en dålig middag på ett sådant ställe, men trivs mycket illa i de upphaussade sammanhangen.

– Jag känner mig djupt obekväm. Det handlar så mycket om stil framför komfort. Det var därför jag omedelbart kunde relatera till manuset, säger han.

Manuset han talar om ligger till grund för ”The menu”, en mix av komedi, satir och skräck. Handlingen utspelas på en ö, där superkocken Slowik har en lyxrestaurang. Dit kommer ett antal människor som var och en har betalat över tiotusen kronor för att få äta en avsmakningsmeny. Men kvällen blir inte vad de hade förväntat sig. Slowik har andra planer än att bara servera mat på ett pretentiöst sätt.

– Många kanske tycker att det är kul att se rika människor lida, säger Mark Mylod.

– Men det är för lätt, det är inte så jag närmar mig det. Det här är vidriga, rika människor, men jag vill närma mig dem på ett mänskligt sätt. Jag älskar bristfälliga människor, jag vill känna empati för dem, jag vill beskydda dem.

"Kan inte peka finger"

Han säger att det skulle kännas hycklande att kritisera dem rakt av.

– Jag kan inte börja predika över hur rika människor ska spendera sina pengar, även om jag själv inte trivs på sådana restauranger. Jag tjänar bra på att vara regissör, så jag kan inte börja peka finger åt dem, även om jag tycker det är löjligt med vinflaskor som kostar upp mot tiotusen dollar.

Han har regisserat en rad avsnitt av ”Succession” och säger att han både där liksom i "The menu" tycker om att samla hemska människor på ett begränsat utrymme.

– Då uppstår konflikter, de studsar omkring, det är ett underbart sätt att skapa komedi, och det är en utmaning eftersom det gäller att också göra det filmiskt.

Kockar älskar filmen

"The menu" driver med de ofta pretentiösa serveringarna på Guide Michelin-restauranger – detta har dock inte fått superkockar att kritisera den. Tvärtom – de tycker om filmen.

– Dominique Crenn, som har en trestjärnig restaurang i San Francisco, älskade manuset och hon kom till inspelningen och hjälpte oss att skapa maten. Men mat hon skapar är varm, Slowiks utstrålar kyla, så när hon hade skapat en rätt fick vi tänka "hur skulle Slowik göra om det var han skapat den?"

Under många år har Mylod enbart jobbat inom tv-industrin med serier som "The affair", "Game of thrones" och "Succession".

– Jag skulle gärna vilja ha en karriär i båda branscherna. Jag älskar långa serier, men också att få skapa något som ska rymmas inom två timmar.

Ralph Fiennes, som spelar mästerkocken Slowik, på världspremiären för "The menu" i New York.
Ralph Fiennes, som spelar mästerkocken Slowik, på världspremiären för "The menu" i New York.
Fakta: Mark Mylod

Ålder: 57 år.

Familj: Hustrun Amy Westcott.

Bor: I New York.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer/tv-serier i urval: "Ali G Indahouse", "The big white", "The Royle family", "Entourage", "Shameless", "The affair", "Game of thrones", "Succession".

Aktuell: Med "The menu" som har svensk biopremiär den 18/11.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om