– Det är inte på något sätt meningen att det ska påminna om Ingmar Bergmans filmer. Det vore det värsta som kunde hända. Jag försöker alltid finna mitt eget språk, säger regissören på en presskonferens.
I filmen möter vi filmskaparna Chris (Vicky Krieps) och Tony (Tim Roth) som ska tillbringa några veckor på Fårö, både för att visa hans nya film och för att skriva nya manus.
De besöker Bergmans hus och hans biograf, Tony åker på en Bergman-safari och Chris möter en ung Fåröbo som visar henne de platser den officiella rundturen inte visar.
"Handlar inte om mig"
"Bergman Island" innehåller också en film i filmen när Mia Hansen-Løve bildsätter det manus Chris jobbar med, en kärlekshistoria som också utspelas på Fårö.
– Första gången jag besökte Fårö kände jag att här ville jag göra en film. Nu är det många som tror att den handlar om mig och min förra partner (regissören Olivier Assayas, reds anm). Det gör den inte, säger hon och fortsätter:
– Alla mina filmer är personliga, och det går alltid att hitta det som stämmer överens med mitt liv. Men här är det väldigt lite. Jag skrev manuset när jag bodde ensam på ön, och jag skrev med en känsla av tillfredsställelse och lätthet.
"Inget att lära ut"
”Bergman Island” balanserar mellan att totalt dyrka Ingmar Bergman och att kritisera honom. Ryktet om hans grymhet och faktumet att han nio barn med sex olika kvinnor kommer upp på presskonferensen, och Mia Hansen-Løve säger:
– Vi talade mycket om detta. Kan man separera konstnären från det han gör? Jag skrev inte manuset för att kommentera detta, filmen har inget budskap, inget att lära ut. Det är en fråga som det är oerhört svårt att svara på. Är konstnären och det han gör två helt olika saker? Jag vet inte, säger hon och lägger till:
– Om jag hade känt honom hade jag kunnat ha en moralisk aspekt. Det är möjligt att han var grym. Jag kan ändå uppskatta hans filmer.
Fårö - en inspiration
Hon säger att det säregna landskapet på Fårö var en stor inspiration.
– Jag upptäckte ön, jag kände en frihet där. Bergmans ö är annorlunda, han tacklade sina demoner. Jag ville att filmen skulle inspireras av det som jag hade upplevt.
I en positiv recension av filmen i branschtidningen Variety görs en poäng av att Ingmar ”mästaren i dysterhet” Bergman och Abba, världsmästarna på gladpop, (”The winner takes it all” finns med i filmen) kommer från samma land och det undras om detta säger något om den svenska folksjälen.
När TT ber Mia Hansen-Løve att kommentera skrattar hon och säger:
– Du är från Sverige, det måste väl du veta själv.