Tarik Salehs politiska thriller "Boy from heaven" får representera Sverige i kampen om att nå det slutgiltiga målet – Oscarsgalan.
"Boy from heaven", som utspelas i ett politiskt oroligt Kairo, fick pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes i maj. Regissören hoppas att filmen kan nå en stor publik i USA, tack vare draghjälpen från Oscarsjakten.
– Det här är en film jag verkligen vill att så många som möjligt ska se, inte minst i Amerika. Jag tror att den kan hjälpa folk att förstå saker som de kanske inte har förstått innan, säger Tarik Saleh om filmen som får svensk biopremiär den 18 november.
Till USA
Nu börjar en hård kamp om en slutgiltig Oscarsnominering. Uppemot 90 länder skickar in bidrag till priset för bästa internationella film. Tarik Saleh åker över till USA i oktober för en promotionturné. Det gäller att få så många som möjligt bland de 9 000 medlemmarna i Oscarsakademin att se filmen.
– Jag skulle ljuga om jag påstår att jag älskar att promota mina filmer. Jag älskar att skriva, det är det jag tycker om att göra, säger han och fortsätter:
– Men att bara släppa ut en film och inte hjälpa den att komma ut – då har man inte förstått att halva jobbet är att få folk att se filmen.
Filminstitutet har också vägt in de marknadsmässiga skälen i sitt val av Oscarsbidrag, berättar Petter Mattsson, chef för den internationella enheten och ordförande i Oscarskommittén:
– "Boy from heaven" har fantastiska kvaliteter. Det är en internationell arthouse-film och en internationell politisk thriller.
– Sedan är det också det att han vann ett pris i Cannes, han har ett bolag, Memento, som är fantastiskt. Han har ett starkt produktionsbolag med två jättebra producenter som är namn i branschen. De sakerna måste man väga in tillsammans med filmens kvaliteter.
Nomineringar i januari
Filmen får nu påbörja den krångliga färden fram till galan i Hollywood den 12 mars.
Det är den tio personer starka svenska Oscarskommittén bestående av branschfolk och kritiker som gjort valet. Ruben Östlunds "Triangle of sadness", som belönades med Guldpalmen i Cannes, kunde inte komma i fråga eftersom dialogen är mest på engelska. Förhandsnominerade var även "Jag är Zlatan" och "Nelly & Nadine".
Vägen till en eventuell Oscar är lång. Alla länder får utse en kandidat. Den första gallringen sker den 21 december då 15 filmer går vidare. Fem av dessa nomineras den 24 januari till själva galan som är i mars.
Tre gånger har Sveriges bidrag fått priset för bästa internationella film. Senast det hände var "Fanny & Alexander" 1984. Senaste gången en svensk film blev nominerad var 2018 då Ruben Östlund nådde genom nålsögat med "The square".