Bråk i parlamentet efter Guldpalmsvinnarens tal

I sitt vinnartal anklagade Guldpalmsvinnaren Justine Triet den franska regeringen för en politik som inte gynnar framväxandet av nya filmskapare. Debatten efter talet har nu nått in i franska parlamentet, rapporterar Deadline.

Justine Triet höll ett omdebatterat vinnartal när hon tog emot Guldpalmen i Cannes.

Justine Triet höll ett omdebatterat vinnartal när hon tog emot Guldpalmen i Cannes.

Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Film2023-05-30 20:36

Den franska filmen "Anatomie d’une chute" kammade hem Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes. I vinnartalet kritiserade filmens regissör pensionsreformerna, som gett upphov till stora protester och strejker i Frankrike den senaste tiden. Hon anklagade president Emmanuel Macrons regering för en neoliberal kulturpolitik som hon anser kommer att göra det svårare för nya generationer filmskapare att växa fram.

Talet har gett upphov till både stöd till Justine Triet och skarp kritik, skriver Deadline. Frankrikes kulturminister Rima Abdul Malak har kallat anklagelserna för orättvisa och skrev på Twitter att vinnarfilmen inte skulle kunnat göras utan statens finansieringssystem för fransk film.

På tisdagen nådde bråket om talet in i det franska parlamentet. Senast en fransk kvinna, Julia Ducournau, vann priset så gratulerades hon av president Macron på Twitter. Justine Triet, som är den tionde franska personen och tredje kvinnliga regissören att vinna Guldpalmen, har inte fått någon liknande gratulation. Det faktumet lyftes av den franska vänsterkoalitionen Nupes som högljutt gav sitt stöd till Triets tal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om