Comeback för Netflix i Cannes?

De bottenfrusna relationerna mellan Cannesfestivalen och strömningstjänsten Netflix ser ut att vara på väg att tina upp. Regissören Andrew Dominik har förhoppningar om att hans dramabiografi "Blonde" om Marilyn Monroe ska visas på Rivieran i vår.

Ana de Armas spelar den ikoniska Hollywoodstjärnan Marilyn Monroe i "Blonde" som har premiär på Netflix den 12 juni. Pressbild.

Ana de Armas spelar den ikoniska Hollywoodstjärnan Marilyn Monroe i "Blonde" som har premiär på Netflix den 12 juni. Pressbild.

Foto: Netflix

Film2022-02-14 20:47

Dominik hävdar enligt Deadline att festivalbossen Thierry Frémaux är ett stort fan av filmen och att Netflix drivit på för att den skulle få tävla i huvudkategorin "Official selection" med ett åtta månader långt biofönster.

Det har Cannesfestivalen förvisso sagt nej till, men ett deltagande utanför tävlan lär även ha diskuterats.

Det var 2017 som Cannes slog fast att filmer som inte gått upp på biograf i Frankrike heller inte kan vara aktuella för att tävla om det prestigefyllda priset Guldpalmen. Netflix motsatte sig detta eftersom de enligt fransk lag då måste vänta tre år innan filmerna får strömmas i landet och har sedan dess inte skickat några filmer till festivalen.

Netflix vd Ted Sarandos har tidigare sagt att filmfestivalen känns "mindre attraktiv" om de bara får visa sina filmer utom tävlan, och bolaget varken bekräftar eller dementerar att "Blonde" skulle vara aktuell för en medverkan.

Även en presstalesperson för Cannesfestivalen säger att det i nuläget "enbart rör sig om vänskapliga diskussioner mellan Thierry Frémaux och Andrew Dominik".

"Blonde", som baseras på Joyce Carol Oates roman med samma namn och med Ana de Armas i huvudrollen som den ikoniska Hollywoodstjärnan Marilyn Monroe, har premiär på Netflix den 12 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!