Coogan söker motstånd – spelar Jimmy Savile

Senare i år syns han i rollen som Jimmy Savile, tv-kändisen som avslöjades som pedofil. Men först kommer filmen "The lost king" om en amatörarkeolog i motvind. För Steve Coogan är det viktigt att en roll bjuder motstånd.

Steve Coogan på premiären för "The lost king" under filmfestivalen i Toronto i september. Arkivbild.

Steve Coogan på premiären för "The lost king" under filmfestivalen i Toronto i september. Arkivbild.

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Film2022-10-21 09:32

– Jag tycker inte om när det är för lätt. Det måste finnas substans, säger han till TT.

Om man har privilegiet att få arbeta kreativt och både har möjlighet att underhålla och få människor att tänka – varför skulle man inte göra det? Det är den brittiske skådespelarens mantra.

Ett exempel på hur han söker sig till roller som bjuder motstånd är ”The reckoning”, en kommande tv-serie där han spelar Jimmy Savile, den engelske tv-kändis som efter sin död avslöjades som pedofil. Ett annat exempel är snart bioaktuella ”The lost king”, som handlar om hur amatörarkeologen Philippa Langley hittade kvarlevorna efter kung Richard III, men hur inte minst ledningen för universitetet i Leicester gjorde sitt bästa för att ta ifrån henne äran.

"Lite udda"

Sally Hawkins spelar Philippa, Coogan gör rollen som hennes make John. Han har dessutom skrivit manuset (tillsammans med Jeff Pope), och han är en av filmens producenter.

– Att jag skulle vara med som skådespelare, det var det som kom sist. Jag hade läst om det som hände, om hur orättvist Philippa hade blivit behandlad. Vi träffades, och jag blev fascinerad av hennes personlighet, som – och detta säger jag med tillgivenhet – är lite udda.

Steve Coogan kände att händelserna kring Philippa Langley skulle kunna utgöra grunden för ett bra drama.

– Hur hon behandlades av universitetet, på ett mycket beklagligt sätt, det var en bra, saftig historia. Jag hade arbetat med Stephen Frears tidigare och frågade om han skulle vara intresserad av det här. Han kan vara krävande, men detta kändes rätt för honom. Och om jag också gjorde en roll, så skulle han ju hela tiden ha manusförfattaren på inspelningen om han ville fråga någonting, säger han.

"Tog åt sig äran"

Coogan är mycket kritisk till hur Philippa Langley behandlades.

– Det var hon som var ihärdig, det var hon som hittade platsen, det var hon som drev det genom Richard III Society, det var hon som skaffade fram pengar, det var hon som visade var man skulle gräva. Då kom universitetet i Leicester fram och sade "nu kan vi finansiera". Och sedan tog de åt sig äran.

Innan intervjun avslutas måste givetvis en fråga om "The trip" ställas – kommer det att bli fler filmer där Coogan och Rob Brydon, regisserade av Michael Winterbottom, reser runt i något land i världen, äter och dricker och pratar?

– Det har varit väldigt kul, men redan i film tre kändes det att vi återupprepade oss, och ännu mer i film nummer fyra. Men jag tror säkert vi kommer att återvända till detta koncept någon dag när vi är äldre, när vi kan skratta åt oss själva.

Jimmy Savile tillsammans med sångerskan Vera Lynn 2005. Arkivbild.
Jimmy Savile tillsammans med sångerskan Vera Lynn 2005. Arkivbild.
Fakta: Steve Coogan

Ålder: 56 år.

Familj: Dottern Clare.

Bor: I England.

Yrke: Manusförfattare, skådespelare.

Tidigare i urval: "Coogan's run", "Alan Partridge", "24 hour party people", "Jorden runt på 80 dagar", "Natt på museet", "Tropic thunder", "The trip" (med flera efterföljare), "Philomena", "Helan & Halvan", "Greed".

Aktuell: Med "The lost king" som har svensk biopremiär den 28 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om