Dags för digital Berlinfestival

På måndagen börjar årets filmfestival i Berlin. Men Berlinalen, som den kallas, ser i år mycket annorlunda ut. I stället för att vara tio dagar lång, ryms den nu under fem dagar.

Benoit Delepine tog emot Silverbjörnen på förra årets filmfestival i Berlin. I år är festivalen helt digital. Arkivbild.

Benoit Delepine tog emot Silverbjörnen på förra årets filmfestival i Berlin. I år är festivalen helt digital. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn

Film2021-02-27 10:01

Och under dessa dagar är allt digitalt – filmerna visas online och de eventuella intervjuer som anordnas sker via Zoom. Den röda mattan utanför Berlinale Palast kommer inte att beträdas av några celebriteter. Dessa reser eventuellt till Berlin i början av juni, då det är tänkt att festivalens vinnarfilmer ska visas för publik och press.

Mest uppmärksammad i förväg av de deltagande filmerna är Céline Sciammas ”Petite maman”. Sciammas "Porträtt av en kvinna i brand" blev en kritikersuccé när den hade premiär 2019 och förväntningarna är höga inför hennes nya verk.

Andra filmer som deltar är den tyske skådespelaren Daniel Brühls regidebut ”Next door”, dokumentären ”Tina” (om Tina Turner) och ”Gudar och människor”-regissören Xavier Beauvois´ ”Drift away”. Maria Schraders ”I'm your man” har ”Downton Abbey”-skådespelaren Dan Stevens i en av huvudrollerna och Christian Schwochows ”Je suis Karl” handlar om hur högerextremismen växer sig stark i Europa.

Några av de filmer som deltar kommer inte alls att visas digitalt – som ”French exit” med Michelle Pfeiffer och ”Best sellers” med Michael Caine. Det sägs att de kommer att visas i samband med eventet i juni.

Som alltid presenteras nya unga stjärnskott under Berlinalen. Från Sverige deltar i år Gustav Lindh. Han och de andra nio så kallade shooting stars framträdde digitalt i tisdags.

Fakta: Filmfestivalen i Berlin

Grundades 1951 och har arrangerats i februari varje år sedan 1978.

Brukar räknas som en av "de tre stora" festivalerna, där också Cannesfestivalen och filmfestivalen i Venedig ingår.

Varje år säljs omkring 300 000 biljetter till festivalen – fler än till många andra filmfestivaler i världen. Från och med i år är de könsuppdelade priserna för bästa huvudroll och bästa biroll skrotade, nu delas en Silverbjörn ut i vardera kategorin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om