Dramatisk grotträddning skildras i ny dokumentär

Hon lider av höjdskräck och klaustrofobi. Ändå har Elisabeth Chai Vasarhelyi först gjort den Oscarbelönade bergsbestigningsfilmen ”Free solo” och nu ”The rescue”, en film om hur tolv pojkar i Thailand räddades ur en grotta för tre år sedan.

Jimmy Chin och Elizabeth Chai Vasarhelyi har gjort dokumentärfilmen "The rescue" om räddningsinsatsen i den thailändska grottan 2018. Arkivbild.

Jimmy Chin och Elizabeth Chai Vasarhelyi har gjort dokumentärfilmen "The rescue" om räddningsinsatsen i den thailändska grottan 2018. Arkivbild.

Foto: Charles Sykes/AP/TT

Film2021-11-22 11:21

Sommaren 2018 utspelade sig en dramatisk räddningsinsats i en grotta i norra Thailand när ett fotbollslag evakuerades av dykare. De tolv pojkarna och deras 25-årige tränare hade gått in i Tham Luang-grottan i norra Thailand, men efter att kraftiga regn översvämmat grottan kunde de inte ta sig ut.

Allt detta skildras i "The rescue", som den 24 november får svensk biopremiär. Att just Elisabeth Chai Vasarhelyi gjorde en dokumentär om räddningsaktionen i den trånga grottan var dock inte helt självklart, eftersom hon själv lider av klaustrofobi.

– Allt sådant skrämmer mig, säger hon och skrattar, när TT talar med henne i telefon från New York.

Överöst med priser

Hennes filmiske partner är maken Jimmy Chin, och ”Free solo”, filmen de gjorde om friklättraren Alex Honnold, överöstes med priser: en Oscar, en Bafta, en massa Emmy-statyetter och mycket mer.

– Det är klart det är trevligt med priser, men den jag tänker på när vi gör en film är de människor vi skildrar. De kommer att få leva med detta för evigt, säger Vasarhelyi.

När de gjorde ”Free solo” var de med från början och följde Honnold när han klättrade. Situationen när det gällde ”The rescue” var annorlunda. Allt hade redan hänt. Pojkarna hade suttit instängda i veckor och hade redan blivit räddade.

– Vi började leta efter filmat material, vi gick igenom vad som fanns i den internationella pressen. Med hjälp av Rick Stanton och John Volanthen, de två grottdykare som varit med om räddningsaktionen gjorde vi på Pinewood Studios i England inspelningar där de med hjälp av thailändska statister spelade upp hur det gått till.

– Det var oerhört viktigt att arbeta med de riktiga dykarna, och att kunna rekonstruera minsta lilla detalj. Och vi lärde ju också känna varandra.

"Lyckades övertala dem"

Filmarna upptäckte också att thailändska Navy Seals, som deltagit i räddningen, hade filmat i grottan. Elisabeth Chai Vasarhelyi säger att de inte oväntat först var ovilliga att lämna ifrån sig materialet.

– När jag fick veta det var filmen i princip klar. Jag tog min andra covid-spruta och flög till Thailand och lyckades övertala dem. 15 minuter av det som de filmat kom med i filmen.

Hon berättar om hur hon och maken när dramat utspelades följde det dag för dag, och att de först tvivlade på att pojkarna skulle kunna bli räddade.

– Det kändes som en viktig berättelse. Det fanns så många hinder, som man klarade av.

Än har pojkarna som filmen handlar om inte sett den, men Elisabeth Chai Vasarhelyi har träffat flera av dem i Thailand och hon säger att de inte oväntat är mycket nyfikna.

– Thailand håller just på att öppna efter pandemin, så förhoppningen är att vi kan visa den där i slutet av året.

Fakta: Elisabeth Chai Vasarhelyi.

Ålder: 41 år.

Familj: Maken Jimmy Chin, två barn.

Bor: I New York.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: Bland annat "A normal life", "Incorruptible", "Free solo".

Aktuell med: "The rescue" som får svensk premiär 24 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!