"Vi" innebär i det här fallet Göransson och Ryan Coogler, filmskolekompisen vars karriär har löpt parallellt. "Black Panther: Wakanda forever" är femte filmen de gör tillsammans. Ludwig Göransson står dessutom både för filmmusiken och själva soundtracket den här gången.
– Det är oftast två olika jobb, så nu gör jag dubbelt så mycket som jag brukar. Ryan och jag ville få båda komponenterna, låtarna och filmmusiken, att kännas som en och samma värld. När man sitter på bio ska man känna sig helt inkapslad i den här världen och inte reagera "Vad är det här för nåt?" när det kommer sång.
"Lift me up" är titeln på den mest uppmärksammade låten på soundtracket. Ludwig Göransson har skrivit den tillsammans med Coogler, den nigerianska artisten Tems och världsartisten Rihanna, som sjunger. Släppet skedde förra veckan, lagom till filmens världspremiär och väckte stor uppmärksamhet, då Rihanna inte kommit ut med något nytt sedan 2017.
Hyllning till Boseman
Det är en hyllning till den bortgångne Chadwick Boseman, som spelade superhjälten Black Panther i den första filmen. Hans död i cancer 2020 chockade en hel värld, eftersom han hade hållit diagnosen tjocktarmscancer hemlig för alla utom sina närmaste.
– När jag läste första manusversionen så var det i princip ett helt annat manus. Det var ju skrivet för en film med Chadwick i huvudrollen, så när beskedet kom var det surrealistiskt. Jag kände att jag inte visste hur jag ska kunna återanvända musik från första filmen om inte han är med, allt är så kopplat till honom. Det blev en grej jag fick lägga mycket tid på, att använda mig av musiken från första filmen på ett sätt som kändes rätt.
Att skådespelare och filmmusikkompositörer hänger under inspelningarna är inte särskilt vanligt, men relationen mellan Ludwig Göransson och Ryan Coogler – och sedan mellan Coogler och Boseman i sin tur – är speciell.
– Jag åkte till Atlanta under inspelningarna för att övervaka den del av musiken som spelades live på plats. Oftast brukar skådespelare hänga i sina husvagnar när de inte filmar, men Chadwick var väldigt involverad. Även om det var scener där han inte var med så var han där och engagerade sig, han och Ryan hade ett så himla speciellt samarbete.
Mayafolkets musik
Filmmusiken till "Black Panther" tog hem både en Oscar och en Grammy och har gjort Ludwig Göransson till ett etablerat namn i Hollywood. Men det är inte utan hårt arbete. För "Wakanda forever" har han rest både till olika platser i Mexiko samt till Nigeria för att få fram den rätta ljudbilden. Undervattensriket Talokan är en ny spelplats i filmens universum, inspirerat av mayakulturen.
– Jag reste till Mexiko för att jobba med musikarkeologer, eftersom vi inte vet hur mayafolkets musik lät. Forskarna har undersökt instrument som man hittat i gravar, tittat på flöjter för att se vilka hål som användes mest och på så sätt fått fram hur musiken kan ha låtit. Sedan spelade vi in med liknande instrument, sköldpaddsskal och snäckor i studion tillsammans med ett hiphopkollektiv jag hittade i Yucatán via Instagram, som rappar på mayaspråket.
När han flyttade till Los Angeles 2007 var Ludwig Göransson 22 år, hade tagit examen från Stockholms Musikhögskola och ville komma in vid filmen. Vid biljardbordet på studentpuben träffade han Ryan Coogler och resten är så att säga historia. Nästa projekt är Christopher Nolans nya film, efter det tidigare samarbetet med "Tenet".
– Det handlar om att lita på varandra och att ha en stark gemensam bas. Jag älskar att jobba med alla jag jobbar med och har turen att få fortsätta med det.