"Dumb money"-regissören: Har hänt på riktigt

Craig Gillespie älskar att göra filmer baserade på verkligheten. Han har tidigare gjort filmen om Tonya Harding och TV-serien om Pamela Anderson och Tommy Lee. Nu har han vänt ögonen och registolen mot den så kallade Gamestop-skandalen.

Paul Dano som Keith Gill, alias Roaring Kitty i "Dumb money". Pressbild.

Paul Dano som Keith Gill, alias Roaring Kitty i "Dumb money". Pressbild.

Foto: Claire Folger/SF Studios

Film2023-10-06 10:00

– Jag blir alltid fascinerad av verkliga händelser och personer. Och när man berättar om de här människorna kan man också göra sociala kommentarer, säger Gillespie till TT och tillägger:

– Men det kräver ett stort ansvarstagande och att jag närmar mig rollfigurerna med stor empati.

I den nu bioaktuella "Dumb money" skildrar han Gamestop-skandalen som inträffade i början av 2021. Det handlar om ett gäng "vanliga" människor, som genom aktieaffärer gjorde spelförsäljaren Gamestops aktier till de hetaste i världen och samtidigt orsakade en mindre panik i aktievärlden då firmor som blankat aktien gjorde brakförluster. Många av de som låg bakom denna "short squeeze" blev rika, andra förlorade sina pengar.

– Det här inträffade under pandemin. Min tonårsson bodde hos oss då. Han investerade, höll koll på kurserna och blev rasande när kursen gick ner, så jag levde med det. Jag hade planerat en annan film, men när den inte blev av nappade jag direkt när jag fick manuset till "Dumb money". Jag hade ju upplevt det själv.

"Stressigt"

Filmen spelades in på 31 dagar, med en rad kända namn i huvudrollerna. Paul Dano spelar huvudrollen och omges av Shailene Woodley, Pete Davidson, Seth Rogen, America Ferrera och Dane DeHaan.

– Det var stressigt. Pete gjorde en tv-serie samtidigt, Paul gjorde pr för "The Batman" och ”The Fabelmans”. Det var mycket pusslande.

Men den stressiga känslan var inte enbart av ondo. Gillespie säger att han använde sig av den vid inspelningarna.

– De personer det handlar om var stressade, det blev nästan som en thriller, som en tryckkokare på väg att explodera.

Komplicerad story

Filmscener varvas med mängder av klipp från ett flertal amerikanska nyhetskanaler och den verkliga rapporteringen om vad som hände kring Gamestop.

– Allt det där är tillgängligt att använda. Det var också viktigt, för det påminde publiken om att det här var verkligt, det hade hänt på riktigt.

TT: Förstod skådespelarna själva allt i den rätt komplicerade storyn där det dräller av fackuttryck, som "short squeeze"?

– Ja, men det är alltid komplicerat när man ska förklara uttryck kring aktier och optioner. Det fanns en del som vi skalade bort för enkelhetens skull. Och vill man veta mer kan man ju alltid googla.

Det har inte blivit några kontroverser kring "Dumb money", till skillnad från "Pam and Tommy", där Pamela Anderson uttryckte sitt missnöje. Gillespie är inte så pigg på att kommentera det, utan säger bara:

– Jag försöker alltid berätta med empati. Jag känner för Pamela, men det är hennes resa, jag kan inte låtsas att jag varit i hennes skor.

Craig Gillespie regisserar "Dumb money". Arkivbild.
Craig Gillespie regisserar "Dumb money". Arkivbild.
Fakta: Craig Gillespie

Ålder: 56.

Bor: USA.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer och tv-serier i urval: "Lars and the real girl", "Fright night", "I Tonya", "Cruella", "Pam & Tommy".

Aktuell med filmen "Dumb money".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om