Jared Leto spelar en man med en ovanlig blodsjukdom, som i jakt på ett botemedel sprutar in fladdermus-dna i kroppen. Det råkar dessvärre göra honom till en blodtörstig, vampyrliknande varelse.
Den fiktiva figuren Morbius dök ursprungligen upp som skurk i ett nummer av Spindelmannen 1971. I Espinosas skildring får tittarna dock följa ett sympatiskt underbarn, som trots goda intentioner hamnar riktigt snett.
Filmen skulle egentligen ha premiär under sommaren 2020, men sköts upp till följd av den farsot som av vissa, skämtsamt, kom att kallas för fladdermuspesten.
– Mina chefer fick panik när det hände. Alla var förfärade över att pandemin dödade massvis av människor, men de var också väldigt rädda att det här skulle bli en superhjälte med covid-förtecken, säger Daniel Espinosa.
Leto levde som Morbius
Jared Leto gör en av sina första huvudroller på länge, och Daniel Espinosa berättar att Leto gick "all in" i skådespeleriet – även när kamerorna inte rullade.
– Det är sällan man möter en människa som försöker bli rollfiguren inom loppet av tio veckor. När han gick till sitt hotellrum gjorde han det med kryckor, för att påminna sig om personens smärta, säger Daniel Espinosa.
Morbius har tidigare varit lite av en doldis i serievärlden, men Espinosa hade bra koll på vampyrhjälten redan innan han fick regiuppdraget.
– Jag är bland de topp tio största serietidningsköparna i Skandinavien, jag är en supernörd. De enda som läser mer än jag, kan göra det för att de har mycket mer pengar och mycket mer tid än jag, säger han.
"Ångest är motiverande"
Vad andra serietidningsnördar ska tycka om hans Morbius-tolkning oroar honom inte. Det är filmkritikerna som Daniel Espinosa är rädd för.
– Det är en väldigt obehaglig upplevelse att bli recenserad. Jag har många jättesmarta kompisar som kommer att se filmen och ge sin ärliga kritik, och jag har själv mycket självhat. Jag har inget behov av att sätta mig och läsa det, säger han.
TT: Hur påverkar självhatet dig i arbetet?
– Jag tycker att ångest är väldigt motiverande. Det är kanske inte så kul, men det hjälper en att försöka ta sig framåt.
Att 45-åringen från Huddinge-trakten nu kan bocka av superhjältefilmen från sin "att göra"-lista innebär att han har hunnit med alla sina favoritgenrer. Från action ("Safe house") och science fiction ("Life"), till historiskt drama ("Child 44") och nu Marvel.
Nu kommer regissören, som slog igenom med svenska "Snabba cash", att återigen arbeta i Europa. Hans nästa projekt "Madame Luna" är baserad på en sann historia, och följer en flyktingsmugglare som själv blir flykting.
Men det är inte bara genren och och den geografiska platsen som är en annan. Medan "Morbius" kostade runt 74 miljoner dollar att göra, har "Madame Luna" en budget på runt 3 miljoner dollar.
Daniel Espinosa konstaterar att han trots allt känner sig mer hemma med europeisk socialrealism än stora Hollywoodproduktioner.
– Det är den här traditionen jag kommer från, det var så jag gjorde "Snabba cash" och det är det jag kan bäst, säger han.