1. Ukrainas Oscarsbidrag
Fjolårets Bronshästpristagare Oleg Sentsov är hedersordförande i festivaljuryn, men kommer inte att vara på plats eftersom han kämpar i den ukrainska armén. Ukraina är dock välrepresenterat på festivalen, bland annat har man gjort en 397 minuter lång film – "Tystnad" – som uppmärksammar de 397 barn som fram till oktober hade rapporterats dödade i kriget. "Klondike" är landets Oscarsbidrag och visas under festivalen, tillsammans med en rad andra filmer. Den kretsar kring livet i en by som hamnat mitt i flygkatastrofen av det nedskjutna passagerarplanet MH17.
När: 9 november på Klarabiografen, 12 november på Skandia, 17 november på Zita.
2. Visionären Sam Mendes
Han debuterade med "American beauty", som fick fem Oscarsstatyetter år 2000. Den brittiske regissören Sam Mendes är på plats i Stockholm för att ta emot priset Stockholm Visionary Award som en "filmskapare med svårslaget djup och mångsidighet". På fredagen visas filmen "Empire of light" med tillhörande samtal med regissören på biograf Skandia. Filmen, med Olivia Colman i huvudrollen, utspelas på en biograf i en brittisk kuststad på 1980-talet.
När: Prisutdelning, filmvisning och samtal fredag den 11 november på Skandia.
3. Emily Brontë blir kär
Debutanten Frances O’Connors kostymdrama, om "Svindlande höjder"-författaren Emily Brontë, får svensk premiär på festivalen. O'Connor har själv skrivit manus och filmen kretsar kring frihetslängtan, fysisk passion och förälskelse. Emma Mackey, känd för rollen som Maeve Wiley i Netflixserien "Sex education", spelar 1800-talsförfattaren som gick bort bara 30 år gammal. "Emily", som hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto, visas inom tävlan i Stockholm Competition.
När: 10 november på Zita, 13 november på Skandia, 17 november på Sture.
4. Iransk kvinnokamp
Stockholms filmfestival vill vara en plattform för fri filmkonst från Iran. "Vi står bakom Irans kvinnor och deras pågående kamp för mänskliga rättigheter", skriver man på sin hemsida. Bland årets iranska filmer finns dramat "Until tomorrow" där en ensamstående mammas kamp att gömma sitt oäkta barn för sina föräldrar skildras med handhållen kamera av regissören Ali Asgari. Även svensk-iranske regissören Ali Abbasis film "Holy spider", som är årets danska Oscarsbidrag, har premiär under festivalen och Abbasi själv finns på plats för ett scensamtal.
När: "Until tomorrow" visas 10, 15 och 19 november. Den 15 november är det premiär för "Holy spider", samtal med Ali Abbasi och efterfest på Bar Brillo.
5. Galainvigning med kulturministern
Tisdag den 8 november blir det stor invigning på biograf Skandia på Drottninggatan. Då inviger nyutnämnda kulturministern Parisa Liljestrand (M) festivalen, i närvaro av regissören Tarik Saleh och skådespelaren Fares Fares.
Sveriges Oscarsbidrag "Boy from heaven", i regi av Saleh är årets öppningsfilm och får inhemsk premiär. Filmen, som utspelas i ett politiskt oroligt Kairo, fick pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes i maj.
När: 8 november på biograf Skandia.