Både han och Uje Brandelius, som nominerades i kategorierna bästa manliga huvudroll och bästa manus, är lyckliga över alla nomineringarna men framför allt över det varma mottagande som filmen redan har fått.
– Jag är helt tagen. Men det jag är mest glad över är att jag och Uje hela tiden har tänkt att vi ska göra en film för varandra, som vi blir glada och nöjda av, säger Henrik Schyffert och Uje Brandelius fyller i:
– Ja, det är en arbetshypotes jag har, att om man gör något som man själv tycker är svinbra, då kommer väldigt många andra att tycka det också. Det går inte att göra film, musik eller teater för någon annan än sig själv.
Att göra filmen beskriver Henrik Schyffert som "lätt". Att däremot släppa en film mitt under en pandemi, det är desto svårare och båda är oroade över att filmen, som får biopremiär på fredagen, inte ska nå ut ordentligt.
– Det är absurt att den ska gå på bio med åtta personer i salongen, vi letar febrilt efter en digital plattform. Men det är stökigare än man kan tro med gamla avtal och sånt, säger Henrik Schyffert.
Nya pandemiregler
Inget har varit som vanligt i branschen detta märkliga filmår, och även Guldbaggegalan har i spåren av pandemin ändrat på sina regler. Under 2020 kommer det inte att ha någon betydelse om filmerna har haft biopremiär eller enbart har visats på en strömningstjänst. Det betyder att exempelvis Tomas Alfredsons "Se upp för Jönssonligan", som får premiär på C More på juldagen, kan vara med i leken.
Filmen fick sex nomineringar, bland annat för scenografi, bästa visuella effekter och bästa biroll – för Marie Göranzons rolltolkning som Vanhedens mamma Margit.
Allra flest nomineringar gick till Amanda Kernells vårdnadstvistdrama "Charter", som nyligen valdes till Sveriges Oscarsbidrag. Sammanlagt har den fått sju nomineringar, bland annat i de prestigefulla kategorierna bästa film och bästa regi.
Amanda Kernell säger att hon anade att filmen hade nomineringschanser, men att hon blev förvånad över antalet.
– Jag är så glad för Ane Dahl Torps och Sverrir Gudnasons nomineringar, och för bästa film, regi och manus såklart. Jag är otroligt glad för alla som har gjort filmen, sade hon på pressträffen på Filmhuset i Stockholm.
Tunga nomineringar för "Greta"
I kategorin bästa film möter "Charter" bland annat den långfilmsdebuterande regissören Nathan Grossmans "Greta", en dokumentär om klimataktivisten Greta Thunberg.
– Det känns omtumlande, de lurar ju oss hit utan att man får veta vad man är nominerad för, så jag blev väldigt glad och positivt överraskad över nomineringarna till bästa film, bästa dokumentär och bästa regi, säger Nathan Grossman.
TT: Vad tror du om dina vinstchanser?
– Det är väldigt bra filmer i år även om inte alla har kunnat gå upp på bio. Just i år borde man kanske gjuta upp några extra statyetter och ge till alla, för att filmerna har haft så svårt att nå ut. Men mina egna chanser – det blir nog tuff konkurrens.
Även Josephine Bornebuschs pandemidrama "Orca" kan blir årets bästa film, liksom "Scheme birds" av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, en svensk-brittisk dokumentärfilm som utspelas i en skotsk arbetarstad på dekis.
Lassgårds sjätte nominering
Förhandstippade Rolf Lassgård har nomineras till bästa huvudroll för rollen som Marianne i "Min pappa Marianne", prästen som äntligen försöker leva som han vill. Det var en av få svenska filmer som hann få premiär före pandemin och den hann locka 220 000 besökare innan de första publikrestriktionerna kom till. Det är Lassgårds sjätte Guldbaggenominering.
– Jag har fått väldigt mycket varma och översvallande reaktioner. Det vi har känt är att filmen har gått otroligt bra ute i landet, vilket man från början inte trodde kanske, men så blev det och det är otroligt glädjande, sade Rolf Lassgård på telefon under pressträffen.
Guldbaggegalan 2021 ska sändas den 25 januari 2021 i SVT.