Filmrecension: Thriller i sjukhusmiljö

Jessica Chastain och Eddie Redmayne lyfter en konventionell thriller i sjukhusmiljö där USA:s sjukvårdssystem är den stora boven.

Eddie Redmayne och Jessica Chastain i "The good nurse".

Eddie Redmayne och Jessica Chastain i "The good nurse".

Foto: JoJo Whilden/Netflix

Film2022-10-19 05:45

Boven avslöjas direkt i den här thrillern i sjukhusmiljö – det är USA:s sjukvårdssystem. Och vad det kostar på för alla som måste leva med det.

I USA följer en sjukförsäkring oftast med anställning. Så sjuksköterskan Amy (Jessica Chastain) måste dölja sin svåra hjärtsjukdom eftersom hon inte har jobbat tillräckligt länge på sitt sjukhus för att få sin dyra vård betald av arbetsgivaren.

Som en räddande ängel dyker den nya kollegan Charlie (Eddie Redmayne) upp. När hon kollapsar sticker han åt henne tabletter ur medicinskåpet och täcker upp på nattskiftena på intensivvårdsavdelningen. Han har dessutom bra hand med hennes båda besvärliga små döttrar.

Charlie verkar vara för bra för att vara sann.

Så när ett oförklarligt dödsfall inträffar på avdelningen riktar både Amy och polisen sina misstankar mot Charlie. För visst är det något märkligt med att han har jobbat så kort tid på så många sjukhus.

Men de får svårt att gräva i hans förflutna. I USA ingår nästan alla sjukhus i stora koncerner som gör allt för att minimera risken att bli stämda på mångmiljonbelopp för vårdskador och vållande till annans död. Så sjukhusledningen lägger locket på. Liksom alla andra sjukhus Charlie jobbat på. Åtalspunkt nummer två mot det amerikanska sjukvårdssystemet.

Men med en sådan formidabel skurk som USA:s sjukvårdsindustriella komplex i kikarsiktet är det tråkigt att den danske regissören Tobias Lindholm berättar sin i grunden spännande historia lite väl konventionellt.

Poliserna som ska utreda fallet får knappt plats i filmen mellan stjärnornas scener och i långa stycken känns filmen som ett riktigt bra avsnitt av tv-serien "Law & order". Med sådan stjärnglans i rollistan borde man kunna förvänta sig mer.

För det är stjärnornas film. Jessica Chastain lyser som vanligt upp duken så fort hon är med och Eddie Redmayne briljerar i en svår roll där han måste hålla betraktaren på halster så länge som möjligt. Är han en psykopat som mördar patienter eller bara en utomordentligt vänlig man som har svårt att behålla sina jobb?

Fakta: The good nurse

Genre: Thriller.

Premiär: 21 oktober 2022 på bio, 26 oktober på Netflix.

I rollerna: Jessica Chastain, Eddie Redmayne, Nnamdi Asomugha, med flera.

Regi: Tobias Lindholm.

Speltid: 2 timmar och 5 minuter.

Åldersgräns: Från 15 år.

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!