Flickvännens framgång hotar finansvalp

I "Fair play" driver den hårda finansvärlden ett ungt par ut på farlig is. Den debuterande regissören Chloe Domont ville göra en thriller om maktdynamik.

Alden Ehrenreich och Phoebe Dynevor spelar huvudrollerna i den nya Netflix-thrillern "Fair play". Pressbild.

Alden Ehrenreich och Phoebe Dynevor spelar huvudrollerna i den nya Netflix-thrillern "Fair play". Pressbild.

Foto: Netflix

Film2023-10-09 08:26

Emily och Luke bor ihop, men måste hålla relationen hemlig eftersom de båda jobbar på samma stora börsföretag där man har ett förbud mot relationer mellan anställda. De tror båda att Luke ska bli befordrad, men jobbet går i stället till Emily. Det dröjer inte länge förrän detta börjar få förhållandet att knaka.

– Jag är väldigt intresserad av att berätta om hur relationer kan bli förnedrande, om hur två människor kan förstöra varandra, säger den amerikanska regissören Chloe Domont.

Och jodå, visst finns det egna erfarenheter som ligger bakom manuset.

– Det var en period av mitt liv när min karriär började gå bra, och det uppstod en outsagd känsla av att om det gick bra för mig, så fick det männen jag var med att känna sig små. Det här är något som många upplever men som vi inte talar om.

Det motsatta

Hon menar att om förhållandet varit det motsatta – om det hade varit Luke som blivit befordrad – så hade problemen inte uppstått.

– En kvinnas framgång upplevs som mer av ett hot än vad en mans framgång gör. Vi lever i en värld nu när kvinnor får framgång och makt, men det är något världen inte är van vid.

Chloe Domonts långfilmsregidebut hade premiär på Sundance-festivalen i vintras, där det omedelbart uppstod en strid om vilket bolag som skulle köpa den. Netflix vann och i Sverige strömmas den från 13 oktober. Chloe Domont ville göra både ett drama om maktdynamik och en thriller.

– Det är en crossover. Det är det som är mitt jobb, att bryta mig loss från genrens klichéer och blanda upp dem. Jag vill utforska nya territorier, men med thrillern som grund.

Egen kunskap

Hon valde att förlägga handlingen till finansvärlden – till en bransch med stora pengar och risktaganden, framhåller hon. Chloe Domonts egen kunskap om finansvärlden var dock inte så stor tillstår hon. Men hon hade vänner som besvarade hennes frågor.

– Sedan måste man inte veta allt. Jag gjorde ett avsnitt av ”Star Trek” utan att kunna någonting om "Star Trek".

Rättat: I en tidigare version var premiärdatumet i faktarutan felaktigt. Stavningen på Chloe Domonts efternamn har också korrigerats.

Fakta: Chloe Domont

Ålder: 36.

Bor: Los Angeles.

Yrke: Regissör, manusförfattare.

Tidigare: Tv-serier som ”Star Trek: Discovery”, ”Billions”.

Aktuell: ”Fair play”, strömmas på Netflix sedan 6/10.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!