Från "Scary movie" till skräckfilm för Hall

Hon började sin bana i "Scary movie"-filmerna. Nu är Regina Hall tillbaka – den här gången som lärare i skräckfilmen "Master".

Regina Hall spelar en av huvudrollerna i filmen "Master" som snart får premiär på Amazon Prime.

Regina Hall spelar en av huvudrollerna i filmen "Master" som snart får premiär på Amazon Prime.

Foto: Jordan Strauss

Film2022-03-15 05:05

När Regina Hall slog igenom var det i skräckkomedier som ”Scary movie”-filmerna.

Sedan dess har blivit många fler komedier, men också dramer som ”Shaft” och ”Nio främlingar”. I ett Zoom-samtal från New York säger hon till TT att hon älskar både drama och komedi.

– Men de kräver olika muskler.

Vilka muskler hon har använt under inspelningen av ”Master” kommer vi inte in på, men detta är definitivt inte en komedi. Det är en skräckfilm, där Regina Hall spelar en nyanställd lärare på ett universitet. En överväldigande majoritet av både lärare och elever är vita, och rasismen finns hela tiden under ytan. Detta drabbar även den nya eleven Jasmine, en av de få svarta eleverna.

Häxa tar elever

Skolan ligger i närheten av Salem i amerikanska New England, beryktat för häxrättegångarna i slutet av 1600-talet, och en legend säger att en häxa varje år väljer ut en elev att ta med sig.

– Manuset var så oerhört intelligent i det att det blandade sociala kommentarer med att vara thriller och ibland riktigt läskigt, säger Regina Hall, som har fått mycket fin kritik för sin rolltolkning.

Filmen har sagts höra hemma i genren ”black horror”, tillsammans med bland annat ”Get out” och ”Us”, konstaterar den amerikanska skådespelaren.

– Det är ett mycket intressant sätt att berätta en historia, det skapar sin egen värld. Det är en genre som det är mycket kul att vara en del av.

"Värt ta risken"

För regissören Mariama Diallo är "Master" långfilmsregidebut. Hur känns det för en så erfaren skådespelare som Regina Hall att jobba med en nybörjare?

– Det var värt att ta risken. Och så fort jag såg henne i arbete så såg jag vilken sorts film detta skulle bli. Hon är en historieberättare. Hon och fotografen Charlotte Hornsby har gjort kortfilmer tillsammans tidigare, och de utgjorde ett fantastiskt team.

Hur ser Regina Hall tillbaka på ”Scary movie”-filmerna? Hon skrattar lite generat.

– De påminner mig om min ungdom. Fast om jag ser att någon av dem visas på tv kan jag kanske titta lite grand. Det finns några scener här och där som är roliga.

Härnäst kan vi se henne i – just det – ett par komedier.

– Jag väljer det som jag känner tilltalar mig, säger hon enkelt.

Regina Hall på premiären för "Master" i New York. Arkivbild.
Regina Hall på premiären för "Master" i New York. Arkivbild.
Fakta: Regina Hall

Ålder: 51 år.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Scary movie 1–3", "Ally McBeal", "Death at a funeral", "When the bough breaks", "Girls trip", "Shaft", "Nio främlingar".

Aktuell: I "Master" som strömmas på Amazon Prime från den 18 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!