Georgias lagar orsakar huvudbry i Hollywood

För ett par år sedan var det förslag om abortförbud som ledde till kritikstorm. Nu är det vallagar i Georgia som väcker frågor om Hollywood verkligen ska spela in film och tv-serier i den amerikanska delstaten.

Några av skådespelarna i "Avengers: Endgame" poserar för fotografer. Filmen spelades in i den amerikanska delstaten Georgia. Arkivbild.

Några av skådespelarna i "Avengers: Endgame" poserar för fotografer. Filmen spelades in i den amerikanska delstaten Georgia. Arkivbild.

Foto: Richard Shotwell/AP/TT

Film2021-04-02 03:29

Skådespelaren Mark Hamill och "Le Mans '66"-regissören James Mangold uppger på Twitter att de inte kommer att arbeta i den amerikanska delstaten Georgia. Orsaken är nyinförda kontroversiella vallagar.

Efter knappa demokratiska segrar i presidents- och senatsval har den republikanska majoriteten i Georgia beslutat att införa en del skärpningar, som kritiker anser är tänkta att göra det svårare för minoriteter – som tenderar att rösta demokratiskt – att rösta.

Bojkott – en mardröm

Georgia är en populär inspelningsplats för tv-serier och film till följd av bland annat generösa skatteregler, och "Le Mans '66" spelades in i Savannah.

En bojkott vore en mardröm för delstaten. 2018 gav film- och tv-industrin inkomster på 9,5 miljarder dollar, och innebär dessutom tiotusentals lokala arbetstillfällen.

Det är inte första gången som krav om bojkott mot delstaten väcks. 2019 inleddes ett försök att i princip förbjuda aborter i Georgia. Den så kallade hjärtslagslagen var tänkt att göra aborter illegala om fostrets hjärtslag kan höras, omkring vecka sex, när många inte ens vet om att de är gravida.

Då hotade många av Hollywoods studior att helt lämna delstaten. Men en federal domstol beslutade att lagförslaget gick emot ett HD-beslut från 1973, så studiorna slapp göra allvar av hoten.

Kan slå fel

För den demokratiska oppositionen i Georgia är situationen klurig. Man är å ena sidan skarpt kritisk till lagarna. Å andra sidan så riskerar en bojkott att drabba väljarna.

– Bojkotter har varit ett viktigt verktyg genom vår historia för att uppnå sociala förändringar, säger den inflytelserika Georgiapolitikern Stacey Abrams i ett videoinlägg.

Men i det här fallet så anser hon att en bojkott riskerar att slå mot samma minoritetsgrupper som hon anser riskerar att drabbas av vallagen.

– Till våra vänner landet över, snälla bojkotta oss inte, fortsätter hon.

Martin Luther Kings dotter Bernice King är inne på samma spår. En bojkott "skulle drabba medelklassarbetare och folk som kämpar med fattigdom", skriver hon på Twitter.

Bolagen avvaktar

Och hittills har ett par Hollywoodbolag nöjt sig med att inta en kritisk – men avvaktande – inställning. Viacom CBS säger i ett uttalande att man är motståndare till lagen, och att man kommer att jobba med gräsrotsorganisationer för att öka valdeltagande.

Warner Medias moderbolag AT&T säger att man tycker att rätten att rösta är bland de heligaste, och att företag blomstrar när val är öppna och säkra, enligt The Hollywood Reporter.

Mark Hamill vill inte spela in i Georgia. Arkivbild.
Mark Hamill vill inte spela in i Georgia. Arkivbild.
Fakta: Plats för storfilmer

Georgia är en populär plats att förlägga inspelningen av filmer och tv-serier.

Här finns fler än 75 inspelningsplatser, varav de två största i USA.

Bland de 100 filmer per år som spelar in mest pengar i USA och Kanada brukar Georgia vara en av de fem vanligaste inspelningsplatserna. Av de 100 mest inkomstbringande filmerna 2017 hade 15 spelats in i delstaten, fler än i Kalifornien, där ju Hollywood ligger. 2019 ägde 391 tv- och filminspelningar rum i Georgia.

Bland filmer och tv-serier som spelats in i Georgia finns en rad Marvel-filmer som "Avengers: Endgame" och "Wandavision", liksom Netflixserierna "Ozark" och "Stranger things".

Källa: Organisationen Film LA, Explore Georgia,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om