Hajpad teaterregissör gör långfilmsdebut

Jessica Swale är en av Englands mest hyllade unga kvinnliga dramatiker och regissörer. Nu gör hon debut som långfilmsregissör med "Summerland" - en film hon också skrivit manus till.

Gemma Arterton som Alice i Jessica Swales film "Summerland". Pressbild.

Gemma Arterton som Alice i Jessica Swales film "Summerland". Pressbild.

Foto: Michael Wharley/IFC Films/AP/TT

Film2020-10-20 08:05

– I tider som de här är det viktigt att berätta optimistiska historier, fyllda av känsla och av hjärta, säger Swale på telefon från hemmet i Storbritannien.

"Summerland" är en film som ska ses på bio, annars kommer inte landskapet till sin rätt, påpekar hon. Och här har det pastorala brittiska landskapet en nästan lika viktig roll som skådespelarna.

Vill glömma kärlekshistoria

I filmen spelar Gemma Arterton Alice som under andra världskriget bosätter sig i en liten kuststad, inte minst för att försöka glömma den kärlekshistoria hon haft med en annan kvinna, som av sin familj pressades till att gifta sig med en man. Mot sin vilja tvingas Alice ta emot en ung pojke som är krigsbarn, och inte helt oväntat gör den påtvingade bekantskapen att hon börjar tina upp.

Jessica Swale är, sin unga ålder till trots, en ärrad teaterveteran med mängder av uppsättningar och medföljande priser och utmärkelser bakom sig. För ett par år sedan gjorde hon den uppmärksammade kortfilmen ”Leading lady parts” med en rollista som ser ut som en rollbesättares dröm.

– Det var många fler som ville vara med, till exempel Keira Knightley, Emily Watson och Sienna Miller, men det fungerade inte tidsmässigt. De flesta känner jag personligen, jag tycker om att arbeta med personer jag känner och beundrar.

Har nära samarbete

Den som hon har etablerat ett mycket nära samarbete med är Gemma Arterton. Swale har regisserat henne i flera teateruppsättningar och nu har hon huvudrollen i ”Summerland”.

– Jag skrev den för en mycket äldre person, men när Gemma hade läst manuset sade hon att hon väldigt gärna skulle vilja göra filmen. Så jag skrev om, gjorde rollfiguren yngre och ändrade den lite.

– Jag tycker om magisk realism, och film är ett fantastiskt medium när det gäller att utforska det. Jag tycker om eskapism.

Nu under pandemin jobbar hon med manus till flera teateruppsättningar och ett manus till en filmatisering av hennes pjäs ”Nell Gwynne”. Gissa vem som ska spela titelrollen?

– Gemma, förstås.

"Summerland" utspelas under andra världskriget. Gemma Artertons rollfigur Alice kommer till en liten kuststad där hon får ta hand om en ung pojke som är krigsbarn (Lucas Bond). Pressbild.
"Summerland" utspelas under andra världskriget. Gemma Artertons rollfigur Alice kommer till en liten kuststad där hon får ta hand om en ung pojke som är krigsbarn (Lucas Bond). Pressbild.
Fakta: Jessica Swale

Namn: Jessica Swale.

Ålder: 38.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Bor: I England.

Tidigare: Mängder med teateruppsättningar och kortfilmer, bland annat den stjärnspäckade (Emilia Clarke, Gemma Chan, Gemma Arterton, Lena Headey, Felicity Jones, Stacy Martin, Tom Hiddleston, Florence Pugh) ”Leading lady parts”.

Aktuell: Med långfilmsregidebuten ”Summerland” som har svensk biopremiär den 23 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om