Hattie McDaniel får postumt tillbaka sin Oscar

I 60 år har Hattie McDaniels Oscarsplakett varit spårlöst försvunnen, men nu har Oscarsakademin beslutat att postumt dela ut en ersättnings-Oscar till "Borta med vinden"-stjärnan.

Vivien Leigh som Scarlett O'Hara och Hattie McDaniel som "Mammy" i "Borta med vinden" från 1939. Arkivbild.

Vivien Leigh som Scarlett O'Hara och Hattie McDaniel som "Mammy" i "Borta med vinden" från 1939. Arkivbild.

Foto: MGM

Film2023-09-27 19:02

Det var 1940 som Hattie McDaniel skrev filmhistoria som den första svarta personen som nominerades till – och vann – en Oscar för sin biroll som "Mammy" i succéfilmen "Borta med vinden".

Oscarsgalan, den tolfte i ordningen, hölls på nattklubben The Cocoanut Grove på Ambassador Hotel i Los Angeles. McDaniel och hennes gäst fick sitta vid ett separat bord långt ifrån övriga nominerade. Diskrimineringen fortsatte även efter prisutdelningen när hennes vita motspelare gick till en "no-blacks"-klubb dit McDaniel nekades inträde.

Hon kunde heller inte närvara vid premiären av "Borta med vinden" i Atlanta eftersom den hölls på en biograf där endast vita hade tillträde.

Försvann spårlöst

Hattie McDaniel dog i bröstcancer 1952 och testamenterade sin Oscarsplakett (på 1930- och 40-talet delades plaketter ut till birollsvinnarna) till Howard University i Washington DC – en av få institutioner som vid den tiden bevarade svart historia. Där hade hon också hedrats av studenterna med en lunch efter sin Oscarsvinst.

Priset visades upp i en glasmonter på universitetets dramaavdelning, men någon gång i slutet av 1960-talet eller början av 70-talet försvann plaketten. Sedan dess har dess öde varit okänt.

Tillbaka på universitetet

Det är vid en ceremoni med titeln "Hatties hemkomst" som Oscarsakademien på söndag kommer att dela ut en ny Oscarsplakett till Howard University, rapporterar CNN.

– När jag var student vid College of fine arts satt jag ofta och tittade förundrat på Oscarsutmärkelsen som hade delats ut till Hattie McDaniel. Jag är överlycklig över att den nu återvänder, detta enastående stycke historia kommer våra studenter att kunna hämta inspiration ifrån, säger Phylicia Rashad, dekanus för Chadwick A Boseman College of fine arts, som universitetets dramainstitution numera kallas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!