"Ingen ville se en gubbe göra film om en tant"

Lasse Hallström har fått kämpa för drömprojektet – filmen om Hilma af Klint. Stödet från Filmsverige var minimalt.
–Ingen ville se en gubbe göra en film om en tant, säger Hallström.

Regissören Lasse Hallström fick inte sitt drömprojekt om Hilma af Klint finansierat och gick då till Viaplay. Filmen får premiär i höst.

Regissören Lasse Hallström fick inte sitt drömprojekt om Hilma af Klint finansierat och gick då till Viaplay. Filmen får premiär i höst.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Film2022-08-23 14:36

Det har tagit nästan sex år för Lasse Hallström att göra "Hilma", filmen om konstnären som inspirerad av andlighet skapade abstrakt konst som var långt före sin tid. I oktober blir det biopremiär för filmen som strax därefter kommer att visas på strömningstjänsten Viaplay.

Hilma af Klint är snart 80 år efter sin död hetare än någonsin. När hennes målningar visades på Guggenheimmuseet i New York 2018 sattes det publikrekord med 600 000 besökare.

Lasse Hallström ville göra en film på svenska och samlade ihop skådespelare, men fick ytterst lite stöd från Filmsverige, berättar han.

– Folk var inte säkra på det kommersiella värdet i det här och det var under en tid då all svensk film gick åt helvete på bio. Då vågade de inte satsa.

"Det gick inte!"

Hallström, som gjort några av Sveriges mest folkkära filmer som "En kille och en tjej" och "Mitt liv som hund" innan sin drygt 30 år långa Hollywoodkarriär berättar att Svenska filminstitutet inte ville satsa.

– Jag fick lite manusstöd från dem. Där stannade stödet och SF, som jag jobbat med i hundra år, vågade inte heller satsa. Och inte Nordisk film.

Hallström blir engagerad:

– De kanske tyckte att projektet var pest, men med tanke på att jag har gjort ett och annat och Hilma har gjort ett och annat tänkte jag att den kombinationen skulle kunna ge oss en slant för att göra en svensk film, säger han och lägger till med eftertryck:

– Men nej, det gick inte!

TT: Hur reagerade du då?

– Men kan inte säga att jag var glad, säger Hallström med ett skevt leende.

"Större än Sverige"

I stället plockade Viaplay upp projektet. Nu får filmen biopremiär och ska därefter lanseras på strömningstjänsten. Premiär 18 november.

– Just när vi träffade Lasse och fick höra om Hilma hade vi bestämt oss för att satsa på nordiska filmer för en internationell publik, säger Viaplays innehållschef Filippa Wallestam.

Viaplay gör en annan bedömning av den kommersiella potentialen.

– För oss är Hilma större än Sverige. Om man bara kollar på Sverige är den kanske lite för smal, men vi tror verkligen att det här är en film som kommer att älskas utanför Sverige, säger Wallestam.

Det tror Lasse Hallström också. Det är en familjeaffär för regissören vars fru Lena Olin spelar Hilma af Klint på äldre dagar och dotter Tora Hallström gestaltar konstnären som ung.

Tora Hallström är helt ny som skådespelare. Lasse Hallström säger att han har lockat sin dotter till filmens värld från bankvärlden.

– Hon höll på med finans och höll på att ta livet av sig genom att jobba från åtta på morgonen till tre på morgonen Goldman Sachs i New York.

– Så jag pumpade på med förslaget att hon skulle syssla med något roligare och mer kreativt och det här är en del av det.

TT: Kommer hon att fortsätta som skådespelerska efter det här?

– Det vet vi inte. Det beror lite grann på hur det här faller ut. Men hon är strålande, tycker jag. Så otroligt närvarande känslomässigt i vartenda ögonblick.

Hallström i andlig kontakt med Hilma af Klint

Lasse Hallström delar fascinationen för det andliga med Hilma af Klint. Och han tror på kontakten med personer på "den andra sidan".

Jag har träffat medium, speciellt ett svenskt medium som heter Benny Rosenqvist som har berättat vad Hilma tycker och tänker, säger Hallström och fortsätter:
Hon är mycket nöjd med valet av Tora och mycket nöjd med projektet som sådant. Hon är lite smickrad av det hela.

Han lägger till:

Jag måste säga att det är på skoj, för det är inte alla som tar det här på allvar, men jag gör det.

Fakta: Lasse Hallström

+ Började som regissör på tv i slutet av 1960-talet.

+ Samarbetade med Magnus Härenstam och Brasse Brännström på 1970-talet.

+ Gjorde de flesta av Abbas musikvideor på 1970-talet.

+ Regisserade 70-talsklassikerna "En kille och en tjej" och "Jag är med barn".

+ Filmade "Mitt liv som hund" som fick två Oscarsnomineringar, varav en till regissören, på 1980-talet.

+ Hollywoodkarriär sedan tidigt 1990-tal med filmer som "Gilbert Grape", "Alla talar om Grace", "Ciderhusreglerna", "Laxfiske i Jemen" och "100 steg från Bombay till Paris".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!