Nyheten kom häromveckan: den israeliske serieskaparen Hagai Levi ("The affair") ska regissera "Scenes from a marriage" med skådespelarna Michelle Williams och Oscar Isaac i huvudrollerna som ett amerikanskt gift par. Så småningom ska resultatet visas på HBO.
Satsningen startade redan 2013 då Daniel Bergman ville skapa en internationell version av faderns tv-serie, som på sin tid var en nyskapande dissekering av borgerligt samliv och ansågs ha bidragit till att folk strömmade till familjerådgivningsbyråerna.
Rättighetsbråk och förseningar
Producenten Lars Blomgren, dåvarande vd för produktionsbolaget Filmlance, numera dramachef för den internationella koncernen Endemol Shine, kom tidigt med i projektet. Han är glad över att äntligen kunna dra i gång och fokusera på "rätt saker" efter en segdragen tid, full av rättighetsbråk och förseningar.
– Det har varit en jättelång process. Vi hade långt gångna planer med Hagai Levi och HBO när det blev trassel med rättigheterna. Då började Hagai jobba med serien "Our boys" och vi hamnade i en segdragen process för att reda ut vem som faktiskt ägde rättigheterna.
TT: Vad hände?
– Det var den dåvarande ledningen för SF som ville ta kontroll över projektet. Det var en ganska jobbig period. Men vi löste det och nu har vi en jättebra relation till den nuvarande ledningen.
Kulturellt avtryck
Bergmans familjedrama blev en succé även i USA, och har gjort ett stort kulturellt avtryck. Utan Marianne och Johans sönderfallande äktenskap hade kanske aldrig Woody Allen skapat "Fruar och äkta män", Richard Linklater inte inspirerats till sin "Midnight"-trilogi och Noah Baumbach inte haft Ingmar Bergman som inre kraftdjur när han skrev både "The squid and the whale" och sin senaste skilsmässofilm "Marriage story".
TT: Varför känns det angeläget att göra den här historien på nytt?
– Det finns flera skäl men när Daniel Bergman satte i gång projektet så handlade det om att han ville modernisera och tillgängliggöra serien för en större publik, på engelska. Man kommer att känna igen originalet men en replik som fungerade alldeles utmärkt på den tiden kanske inte fungerar nu. Det blir självklart förändringar. Hagai har haft en väldigt tydlig vision för vad han vill göra, säger Lars Blomgren och fortsätter:
– Tvåsamheten är också kanske svårare än någonsin, vilket tas upp här på ett relevant sätt. Det är ett verk som man kan spegla sig i, fortfarande.
TT: Vad skulle Ingmar Bergman säga om den här nyversionen?
– Jag är 100 procent säker på att han hade älskat den. Både Daniel och Jan Holmberg (vd för Stiftelsen Ingmar Bergman, reds anm) är engagerade i projektet och det finns inga som kan det här grundmaterialet bättre än de.