Italiensk kultregissör död

Den italienske filmregissören Ruggero Deodato har avlidit, rapporterar italienska medier.

Film2022-12-30 00:45

Deodato inledde sin karriär som regiassistent till Roberto Rossellini och senare flera italienska västernfilmer, så kallade spaghettivästerns. Som regissör stod han bakom ett 30-tal filmer, från oskyldiga komedier som sällan nådde utanför hemlandet till sin specialgenre skräckfilm.

Den mest kända av dessa, "Cannibal holocaust" från 1980, var en av de filmer som i Sverige och andra länder klumpades ihop under etiketten "videovåld" under 1980-talets debatt.

Filmen, om ett tv-team i Amazonas som möter kannibaler, blev ökänd eftersom flera djur dog framför kamerorna. Den hann bara gå tio dagar på bio i Italien innan ytterligare visningar stoppades.

Deodato åtalades för obscenitet och även mord efter att en tidning skrivit att också skådespelare verkligen dödats. Det senare åtalet lades ner när de påstått döda skådespelarna infann sig i rätten.

Själv sade Deodato till The Guardian att filmen inspirerats av Röda brigaderna, som gjorde sig skyldiga till flera attentat i Italien på 1970-talet. Uppmärksamheten ledde dock till att såväl "Cannibal holocaust" som Deodato blev kända, och han fick en karriär även i USA och Asien. Hans sista film blev episodfilmen "Deathcember" från 2019.

Ruggero Deodato blev 83 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om