Vid årets Amandaprisutdelning hade filmen inte mindre än elva nomineringar och vann pris för bland annat bästa regi, manus och huvudroll. Den har också blivit en stor framgång internationellt.
– Nu gäller det att hoppas på att den får publik även i Sverige. Jag vill ju tro att den ska kunna gå hem även hos er, säger regissören Yngvild Sve Flikke när TT träffar henne på filmfestivalen i Zürich.
Att hon säger så beror på den underliga misstro som svensk biopublik ofta visar mot norsk biofilm. När det gäller tv-serier är det däremot annorlunda.
– Jag regisserade fotbollsserien ”Hemmaplan”. Den blev ju väldigt populär i Sverige, konstaterar Flikke.
Abort är omöjligt
”Ninjababy” handlar om 23-åriga Rakel som efter ett one night stand är gravid. Hon vill inte ha barn, hon bestämmer sig för att göra abort. Men det visar sig att hon redan är i sjätte månaden, så abort är omöjligt. Rakel kan knappt ta hand om sig själv och ser moderskap som en omöjlighet? Vad göra?
Samtidigt som hon försöker reda upp sin tillvaro samtalar Rakel med fostret, som i filmen förekommer som tecknad figur. Och det var som tecknad serie det började, Flikke läste en serie av Inga Saetre och de två samarbetade sedan om att skriva manuset.
– Jag ville göra en rolig film om graviditet. När jag själv var gravid tyckte jag det var så fantastiskt att en ny människa växte i mig. Jag ville att Rakel skulle vara gammal nog att ta ansvar, men inte mogen nog att ta hand om ett barn.
"Misstänkliggör oss inte"
Yngvild Sve Flikke vill absolut inte att ”Ninjababy” ska ses som ”en abortfilm”, hon talar varmt om de nordiska abortlagarna och hon talar om det som rättigheter som man inte får röra.
– Det är inte lätt att göra abort, och jag tycker inte om när man misstänkliggör kvinnor och säger att de utnyttjar aborter som ett preventivmedel. Lägg inte det på våra skuldror. Misstänkliggör oss inte, understryker hon.
Premiären i Norge sköts upp flera gånger på grund av pandemin. Den har fått lysande kritik, men hon menar att den kunde ha gått bättre på bio än den gör nu.
– Under pandemin har publiken vant sig vid att sitta hemma och titta på tv-serier. Det kommer att ta tid att komma tillbaka.