KÀmpar för att "bli svensk" i ny komedi

Vad kostar det att bli sedd som svensk? Svar: 90 miljoner. I alla fall om man fĂ„r tro den nya Viaplay-komedin "Suedi". –Jag har saknat en film dĂ€r vi kan skratta med varandra, inte Ă„t varandra, sĂ€ger regissören Manuel Concha.

Mahmod (Kardo Razzazi) kallar sig för Sebastian och ska förlova sig med sin Isabelle (Agnes Lindström Bolmgren). Men hans noggrant uppbyggda fasad riskerar att krackelera i "Suedi". Till vÀnster i bild syns Claudia Galli Concha. Pressbild.

Mahmod (Kardo Razzazi) kallar sig för Sebastian och ska förlova sig med sin Isabelle (Agnes Lindström Bolmgren). Men hans noggrant uppbyggda fasad riskerar att krackelera i "Suedi". Till vÀnster i bild syns Claudia Galli Concha. Pressbild.

Foto: Viaplay

Film2021-09-30 06:30

Mahmod har en enda önskan: att fÄ komma in i vÀrmen. Svensson-vÀrmen. Men det gÄr inte. Trots att han Àr född i Sverige, jublar nÀr svenska landslaget gör mÄl och "har druckit mer svensk mjölk Àn en svensk kalv".

SĂ„ intrĂ€ffar ett mirakel, Mahmod och tvĂ„ kompisar hittar 90 miljoner i skogen och sĂ„ kan livet som svenske Sebastian – med hjĂ€lp av blĂ„ linser, hus pĂ„ Lidingö, flickvĂ€n frĂ„n överklassen och ny garderob med tillhörande mönstrade strumpor – ta sin början.

– Det hĂ€r Ă€r Manuels historia, först och frĂ€mst. Men visst finns det likheter frĂ„n vĂ„rt förhĂ„llande, jag kommer frĂ„n Solsidan i Saltsjöbaden och han frĂ„n LindĂ€ngen i Malmö, sĂ€ger Claudia Galli Concha, som Ă€r ihop med Manuel Concha sedan tolv Ă„r.

Hon har ocksÄ en roll i "Suedi", som fÄr premiÀr pÄ Viaplay den 1 oktober, och Àr producent tillsammans med Daniel Wagner ("som vi ringer nÀr vi behöver lite parterapi").

"Osvensk stil"

I en soffa pÄ Södra Teatern i Stockholm fyller paret Galli-Concha entusiastiskt i varandras meningar om filmen, som Manuel Concha skrev manus till nÀr de tidigare bodde i Los Angeles.

DÀr jobbade han som musikvideoregissör, vilket de bÄda tror har pÄverkat det snabbfotade bildsprÄket och den "osvenska" berÀttarstilen i "Suedi".

– Jag har hela tiden haft en vision om att göra en rolig film, som lĂ„ter som nĂ€r vanliga mĂ€nniskor pratar. Fast med en allvarlig botten, sĂ€ger Manuel Concha.

Han Àr född i Sverige och har förÀldrar frÄn Chile. NÀr han skrev och lyssnade pÄ andras berÀttelser insÄg han att han inte var ensam om att inte bli fullt ut accepterad i det svenska samhÀllet.

– Sverige Ă€r ett fantastiskt land men segregationen har ökat. Skillnaden mellan rika och fattiga Ă€r större Ă€n vad den var för 20 Ă„r sedan. Jag kommer nog alltid att leva med kĂ€nslan av att vara en andra klassens medborgare, sĂ„ som det ocksĂ„ uttrycks i filmen.

"Berörande"

Claudia Galli Concha pÄpekar att kÀnslan av att inte riktigt fÄ tillhöra Àr nÄgot som mÄnga kan kÀnna igen sig i.

– Vi har ju sett filmen, utan överdrift, hundra gĂ„nger. Till en början skrattade jag Ă„t allt som var roligt men sista gĂ„ngen sĂ„ grĂ€t jag faktiskt, sĂ€ger Claudia Galli Concha och fortsĂ€tter:

– Jag kĂ€nde att det hĂ€r Ă€r sĂ„ vanligt, det finns sĂ„ mĂ„nga som inte kĂ€nner sig sedda och det Ă€r berörande.

NÄgra 90 miljoner har han förstÄs aldrig hittat i skogen. Men Manuel Concha önskade sig blont hÄr som liten och sÀger att 85 procent av det som hÀnder i filmen har hÀnt pÄ riktigt. Samtidigt har han funderat pÄ om han tagit i för mycket ibland i manuset.

– Men sĂ„ tĂ€nkte jag att ska vi vara Ă€rliga nĂ„gon gĂ„ng sĂ„ Ă€r det nu. Och det Ă€r faktiskt de grejerna som har funkat bĂ€st i komiken. För jag tror att det trĂ€ffar rakt in i folk.

"Luktar sosse"

SjÀlvklart intrÀffar komplikationer för Mahmod. "Suedi" Àr ett komiskt bygge av förvecklingar som inbegriper en avogt instÀlld svÀrmor (Suzanne Reuter), inhyrda skÄdespelare som ska agera "bÀsta vÀnner" pÄ det stundande bröllopet samt det stressande faktumet att alla Mahmods upphittade sedlar snart blir ogiltiga.

I rollistan finns mÄnga vÀlkÀnda namn, som Johan Ulveson, Danny Saucedo, Göran Ragnerstam, Claes MÄnsson, Filip Berg och Ann Petrén.

– Det var manuset som gjorde att de tackade ja, det Ă€r vass dialog, bra repliker, som "förlĂ„t att vi luktar sosse, vi har Ă„kt kommunalt". NĂ€r man hör Suzanne Reuter sĂ€ga en sĂ„dan replik sĂ„ blir det sĂ„ sjĂ€lvklart, sĂ€ger Claudia Galli Concha.

"Suedi"-skÄdespelarna Agnes Lindström Bolmgren och Suzanne Reuter tillsammans med regissören Manuel Concha.
"Suedi"-skÄdespelarna Agnes Lindström Bolmgren och Suzanne Reuter tillsammans med regissören Manuel Concha.
Fakta: Suedi

Betyder: Arabisk slang för att vara typiskt svensk.

Genre: Komedi.

Handling: Mahmod hittar 30 miljoner kronor och kan Àntligen förverkliga sin dröm: att bli sedd som en riktig svensk med hus pÄ Lidingö och blond fÀstmö. Men problemen hopar sig nÀr hans sedlar ska tas ur bruk.

I rollerna: Kardo Razzazi, Agnes Lindström Bolmgren, Suzanne Reuter, Johan Ulveson, Göran Ragnerstam, Claes MÄnsson, Filip Berg, Ann Petrén, Claudia Galli Concha med flera.

Regi: Manuel Concha.

PremiÀr: 1 oktober pÄ Viaplay.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!