Egentligen kunde filmen ha kommit till redan för över tio år sedan sedan, berättar regissören Annika Appelin.
Redan då hade hon och författaren Anna Fredriksson planer på att göra en film om och för något äldre kvinnor än de som normalt sett brukar synas på bio.
– Det här är ett gammalt drömprojekt för mig. Jag har drömt om att göra en film om äldre kvinnor som ändå har liv och passion, där lågan brinner fastän skalet blivit äldre och grått, säger Annika Appelin.
– Men det har tagit så lång tid att få till filmen att jag nu själv är den där gamla tanten som ändå känner sig som en 27-åring inuti.
"Sverige redo"
Anna Fredriksson, som även har skrivit manuset till filmen, hann till slut före med boken med samma namn. Och i år var tiden mogen för att även göra film av "Tisdagsklubben".
– För tolv år sedan, när jag kom på den här idén, tog kontakt med Anna och vi började jobba, då ville alla producenter att kvinnor skulle vara yngre, så vi fick lägga ner, säger Annika Appelin.
– Nu var Sverige redo. Nu har det kommit så många filmer, som "Hotel Marigold"-filmerna, med lite äldre huvudpersoner som ändå drar publik.
Filmen handlar om Karin (Marie Richardson) som på sin 40-åriga bröllopsdag upptäcker att maken har varit otrogen. Det får henne att omvärdera hela livet.
På en matlagningskurs tillsammans med två jämnåriga väninnor (som spelas av Sussie Eriksson och Carina M Johansson) träffar hon stjärnkocken Henrik (Peter Stormare) och inleder en kärleksaffär.
– Vi börjar umgås och hamnar på den här matlagningskursen, då får Karin plötsligt kontakt med drömmar som hon hade som ung, både på jobbfronten och relationsfronten. Hennes liv förändras när hon följer den här impulsen att börja något nytt, säger Marie Richardson.
Tack vare regelbundna covid-19-tester av både filmteamet och skådespelarna kunde inspelningarna i och omkring Göteborg börja som planerat i oktober.
Den här dagen, en av de sista, spelas en av de många köksscenerna in. Eftersom restaurangen som har valts som inspelningsplats är öppen vid lunchtid samlas filmteamet först vid 15-tiden och jobbar till efter midnatt.
– Allt är roligt med att göra film utom arbetstiderna. Första fyra veckorna gick jag upp 02.30 varje natt för att sätta mig i sminket vid 04. Då lever man ju inget bra liv, säger Marie Richardson.
– Arbetstiderna har varit tuffa. Man är lite mör, man känner att det är dag 30 av 33 nu. Men det har varit så roligt, så man orkar.
Inga bankrånare
För Peter Stormare var det just filmens inriktning på lite äldre kvinnor som lockade. När ett annat projekt hemma i Los Angeles flyttades fram på grund av covid-19-pandemin var han därför snabb att tacka ja när erbjudandet om "Tisdagsklubben" kom.
– Det är otroligt kul att få göra det här projektet. Det är ju helt rätt i tiden, bra tajmning, så det var häftigt att bli tillfrågad, säger Peter Stormare.
– Oftast är det ju tre äldre män som går och rånar en bank eller så. Och är det tjejer är de oftast mycket yngre. Men helt plötsligt är det 60-åriga kvinnor som hittar på något nytt i livet. På ett lagligt sätt.
"Lite av en gräshoppa"
Peter Stormare har sedan sitt internationella genombrott med filmen "Fargo" 1996 varit en mångsysslare, med en lång rad roller i Hollywood, i tv-serier, dataspel och musikvideor.
Att komma hem till Sverige för ett birollsbetonat jobb i "Tisdagsklubben" passar därför perfekt.
– Jag vill inte binda upp mig för livet för en grej. Jag gör hellre en liten roll i ett stort, bra projekt än att bara slåss för att göra en huvudroll en gång per år, säger han.
– Det är oftast så i Hollywood, för de flesta européer, att huvudrollerna man blir erbjuden är lite mer i b-filmer med b-regissörer. Men jag är lite av en gräshoppa, jag är rastlös. Så får jag göra åtta–tio projekt per år i stället är det underbart.
"Tisdagsklubben" ska enligt planerna ha biopremiär tidigt 2022.