Nystarten med stort N – en allt större andel fullvaccinerade, ytterligare nedtrappningar av publikrestriktionerna och en uppsjö framflyttade storfilmer, exempelvis Bond-filmen "No time to die", sci-fi-äventyret "Dune" och flygaressuppföljaren "Top gun: Maverick", som äntligen ska få chansen att möta sin publik.
Så ser den optimistiska vinkeln inför biohösten ut.
Men, som i ett välbekant eko från det senaste ett och ett halvt året med pandemin, hörs oro från film- och biografbranschen när det fortfarande inte har kommit några tydliga besked om när biografernas kapacitet kan höjas.
Kapaciteten är låg
Från och med den 1 juli tillåts upp till 300 personer i sittande publik inomhus men på grund av reglerna för avstånd handlar det i praktiken om att biosalongerna bara fylls till mellan 20 och 40 procent.
Det räcker inte för den svenska storfilmen "Dag för dag" med bland andra Sven Wollter i regi av Felix Herngren, som skulle ha fått premiär den 24 september. Den är nu framflyttad på obestämd tid.
Pia Grünler, nordisk distributionschef på produktions- och distributionsbolaget SF Studios, säger att beslutet handlar om att förutsättningarna är för dåliga med gällande regler.
– Vi har ännu inte fått några tydliga besked om lättnader av restriktionerna i september och då kände vi att "Dag för dag" inte skulle få en rättvis chans att nå sin publik. Det blir ju till sist ett ekonomiskt beslut.
Även biopremiären av "Jag är Zlatan" flyttas fram, till 14 januari 2022.
"När 'Jag är Zlatan' har premiär våren 2022 ska den kunna visas för hela den biopublik som väntat länge på filmen, och inte som nu i tomma 'corona-salonger', säger producenten Fredrik Heinig i ett pressmeddelande.
Titlar flyttas igen
Även den animerade familjefilmen "Mamma Mu hittar hem" flyttas från september till sportlovet 2022. I skrivande stund ligger övriga titlar för hösten kvar på sina datum. Men enligt Pia Grünler krävs det ytterligare lättnader av publikrestriktionerna för att man ska släppa de stora titlarna.
– Om vi kan få en kapacitet på åtminstone 50 procent så hade det varit en god grund men vi måste förstås också följa hur samhället utvecklas och se att människors lust att gå på bio blir lite starkare. Just nu jobbar vi vecka för vecka.
På Filmstaden har man kontinuerlig kontakt med Folkhälsomyndigheten men biokedjan väntar fortfarande på tydliga besked om vad som gäller i höst.
– Planen från regeringen är ju att restriktionerna ska lyfta, stegvis. Men det finns inga datum ännu och vi är fast i en situation där det är svårt att erbjuda den kapacitet som krävs, vilket förstås är frustrerande här och nu, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden.
Olika regler drabbar hårt
Som många andra i branschen framhåller hon hur olika regelverken slår och att kultursektorn under hela pandemin har blivit tvingad att ta ett stort ansvar.
– När man ser att det är fullsatt på restauranger och på bussar och vi samtidigt har 25–30 procent av vår kapacitet så känns det inte som att det står i proportion, säger Helena Eklund.