Lassgård är sin egen fiende i nya "Jägarna"

I den nya säsongen av tv-serien "Jägarna" är Erik Bäckströms största fiende inte längre en annan person. Den stora antagonisten är i stället – han själv. –Det hoppas jag gör att man får se lite nya sidor av honom, säger Rolf Lassgård.

Johan Marenius Nordahl, Lena Endre, Rolf Lassgård, Simon J Berger och Caroline Johansson Kuhmunen i nya säsongen av "Jägarna".

Johan Marenius Nordahl, Lena Endre, Rolf Lassgård, Simon J Berger och Caroline Johansson Kuhmunen i nya säsongen av "Jägarna".

Foto: Sophie Odelberg/C More/TV4

Film2021-03-01 07:31

25 år har gått sedan Rolf Lassgård för första gången spelade polisen Erik Bäckström i "Jägarna". Filmen blev en dundersuccé och publiken har kunnat följa Bäckström i ytterligare en film samt i första säsongen av C Mores serie med samma namn.

Spännande beslut

När serien nu är tillbaka med en andra säsong dras Erik Bäckström in i ett 15 år gammalt fall som fortfarande plågar det lilla samhället i Norrbotten dit han återigen har återvänt. De hemska händelserna från fädernesgården har han skjutit undan och han har knappt varit där.

Men i den nya säsongen har han renoverat gården och bestämt sig för att flytta hem.

– Han har fattat ett spännande beslut och har nu bestämt sig för vad den här platsen betyder för honom. Det kanske inte är hela sanningen, men han försöker i alla fall, säger Rolf Lassgård.

Tidigare har det varit nästan signifikativt för "Jägarna" att Bäckström alltid har haft en antagonist att sätta dit, kosta vad det kosta vill. Nu har han inte riktigt det.

– Antagonisten är han själv. Han brottas med sitt inre och saker och ting som har inträffat långt tillbaka i tiden, och det hoppas jag gör att man får se lite nya sidor av honom, säger Lassgård.

Röd tråd

Att handlingen kretsar kring ett gammalt fall är också nytt i "Jägarna"-sammanhang. Men kärnan i berättelsen finns kvar: gamla vänner som ställs mot varandra och en liten ort som krackelerar.

– Första "Jägarna" innebar något helt nytt i den svenska thrillergenren. Det kan man inte bara återupprepa, men man kan använda de ingredienserna som en röd tråd: På den lilla orten och de vackra platserna sker hemska saker som speglar psykologin mellan människor. När något dramatiskt sker i ett litet samhälle blir det en grogrund för kraftfull dramatik, säger Rolf Lassgård.

TT: Tröttnar du aldrig på att spela Erik Bäckström?

– Att få återkomma till honom är en gåva. Mellan första och andra filmen gick det 16 år, och man undrar ju vad fan han har gjort under den tiden. Det fantiserandet fortsätter nu.

Fakta: "Jägarna"

Den första filmen, "Jägarna", kom 1996 med Kjell Sundvall som regissör och Rolf Lassgård och Lennart Jähkel i huvudrollerna.

"Jägarna 2" kom 2011, också i regi av Sundvall och med Lassgård och Peter Stormare i huvudrollerna.

Den första säsongen av tv-serien "Jägarna" hade premiär på C More 2018. Den andra säsongen har premiär den 8 mars med bland andra Rolf Lassgård, Lena Endre och Simon J Berger i rollerna. Även premiär på TV4 och TV4 Play tisdag den 23 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!