Michael Chiklis på kollisionskurs i "Coyote"

Han är mest känd för rollen som den korrumperade snuten Vic Mackey i den klassiska tv-serien ”The shield”. Nu är Michael Chiklis aktuell i ännu en hårdslående actionserie – men Ben i ”Coyote” är en helt annan sorts människa än Mackey.

Michael Chiklis spelar huvudrollen i "Coyote" som just nu visas av Viaplay. Arkivbild.

Michael Chiklis spelar huvudrollen i "Coyote" som just nu visas av Viaplay. Arkivbild.

Foto: Willy Sanjuan

Film2021-02-24 19:57

– Han var en sociopat. Ben är en god människa, säger Chiklis till TT via Zoom.

I ”Coyote” spelar han en man som just har gått i pension från sitt jobb som vakt vid gränsen mellan USA och Mexiko. Allt han nu vill är att ta det lugnt. Men vid ett besök i Mexiko dras han snabbt in i trubbel. En gravid ung flicka söker skydd hos honom. Mannen som har gjort henne gravid är medlem i en narkotikakartell och plötsligt befinner sig Ben på flykt med flickan och med grymma mördare efter sig.

Tuff och hård

– Det är en sorts omvänd immigrationshistoria. En man som tvingas göra en resa som är väldigt tuff och hård, och som tvingar honom att se på världen på ett helt nytt sätt. Det innebär inte att den har en politisk agenda, den berättar storyn ur flera synvinklar. Det handlar inte bara om Ben, det handlar om många andra också.

"Coyote" skildrar en kollision mellan kulturer, menar han – något som nu sker i hela världen.

– I USA finns det inte längre några nyanser. Det handlar om att man antingen är för eller emot något, det finns ingenting där emellan. Livet är fyllt av nyanser, jag hoppas att vår serie inte bara är underhållande utan att den också får publiken att tänka efter och tala om den efteråt. När film och teater kan åstadkomma det, det är då de är som bäst.

Mexiko blev rollfigur

Chiklis tycker att en polisserie ska vara tuff och fast rotad i verkligheten.

– Vi filmade i Mexiko. Vi talade med en mängd personer där som research. Så Mexiko har blivit som en egen rollfigur i serien. Man känner det, det hade inte gått att återskapa detta i en studio.

Han berättar att han alltid letar efter bästa möjliga manus, men att han ibland tvingas ta jobb som han inte känner för.

– Man måste leva. Jag har två döttrar vars skolgång jag bekostar, till exempel.

– Jag vill utmana mig själv. Min mamma dog i alzheimer härom året, så jag känner att jag vill leva mitt liv fullt ut. Det är ett sätt för mig att ständigt hålla hjärnan i gång.

Michael Chiklis beskriver sin rollfigur i "Coyote" som "en god människa". Pressbild.
Michael Chiklis beskriver sin rollfigur i "Coyote" som "en god människa". Pressbild.
Fakta: Michael Chiklis

Ålder: 57 år.

Yrke: Skådespelare.

Bor: I Los Angeles.

Familj: Hustrun Michelle Morán, två barn.

Tidigare filmer/tv-serier: "Wired", "Fantastic four", "The shield", "American horror story", "Gotham".

Aktuell i: "Coyote" som strömmas på Viaplay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om