Nisti Stêrk gör film om kvinnliga politiker

Det finns många kvinnor i svensk politik – men varför har ingen nått ända fram till statsministerposten? Det frågar sig filmaren Nisti Stêrk i en ny dokumentär.

Nisti Stêrk är aktuell med en ny dokumentär om kvinnorna i svensk politik. Arkivbild.

Nisti Stêrk är aktuell med en ny dokumentär om kvinnorna i svensk politik. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Film2021-08-26 06:30

I ett av världens mest jämställda länder återstår ett viktigt glastak. Till skillnad från exempelvis våra nordiska grannländer, Grekland, Nya Zeeland, Tyskland, Storbritannien och Bangladesh, som har eller har haft kvinnliga statschefer, har det aldrig funnits någon svensk kvinnlig statsminister. Varför är det så? Det ska filmaren Nisti Stêrk ("Who the fuck is Bobby?") undersöka i sin kommande film.

– Det handlar om villkoren för kvinnliga politiker, både nu och historiskt sett. Vilket utrymme får de – och vill de själva ta? Hur stor roll spelar jantelagen? Det är sådant som jag vill titta på, säger Nisti Stêrk.

Arbetet med "Kvinnliga politiker – Sverige och världen" började redan 2019 och hon hann filma Amanda Lind (MP), Nyamko Sabuni (L), Lawen Redar (S), Barbro Westerholm (L), Gulan Avci (L) och Amineh Kakabaveh (politisk vilde) – innan pandemin stoppade arbetet.

Men nu är hon i gång igen och filmar kvinnliga partiledare, ministrar och riksdagspolitiker. Tanken är att intervjuer och anekdoter ska varvas med arkivmaterial. Dokumentären ska också få en personlig touch.

– Jag kommer från en politisk familj, utan ett eget land. Mina mostrar dog på grund av sitt politiska engagemang. Jag och min mamma pratar ofta om varför vi inte har en kvinnlig politisk ledare i det här feministiska landet, där alla möjligheterna finns, och våra diskussioner blir något jag kommer att återkomma till i filmen.

Premiären planeras till internationella jämställdhetsdagen, den 26 augusti, strax före valet nästa år.

Fakta: Nisti Stêrk

Född: 1977, i Turkiet. Är av kurdisk börd.

Bakgrund: Arbetar som producent, manusförfattare och skådespelare och driver sedan 2004 ett eget produktionsbolag. Dokumentärerna "Who the fuck is Bobby?" om kändisfrisören Bobby Oduncu och "Blott Sverige svenska komedienner har" ligger på SVT Play.

Aktuell: Med "Kvinnliga politiker – Sverige och världen". Gör även en film om den afghanska filmstjärnan Hamida Abdullah som bor i Alingsås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!