Nu kommer ljuset, koltrastrarna och snart är vi vaccinerade allihop hälsade Film- och tv-producenternas ordförande Eva Hamilton optimistiskt från en förinspelad videohälsning när den hårt prövade filmbranschen samlade ihop sig till en sedvanlig vårpresentation av kommande svenska filmer.
Hoppet om minskad smittspridning, så att publiken kan återkomma till biograferna var mantrat för dagen. Det har blivit tydligt att affärsmodellen har krackelerat under pandemin då de viktiga biljettintäkterna uteblivit, vilket drabbar hela branschen. Hittills har 500 miljoner kronor betalats ut i krisstöd, 250 miljoner till är på väg och Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, hälsade från distans att hon tror att det kommer ytterligare medel.
Efterlängtad biopublik
Hoppet om ljusare tider verkar ändå leva, trots att få av de premiärdatum som finns är huggna i sten. Men när biograferna väl öppnar på bred front – Filmstaden, landets största biokedja kommer inte att göra det så länge maxtalet för antal besökare i en salong ligger på 8 personer – kommer det åtminstone att finnas några spännande svenska filmer att visa.
En film som redan har låtit tala om sig är "Pleasure", Ninja Thybergs inifrånskildring av porrbranschen i Los Angeles. Hon beskriver filmen som "sitt livsverk" eftersom tematiken har intresserat henne på olika sätt sedan hon var 16 år.
– Allt jag har gjort i mitt liv har lett fram till den här filmen, sade den nu 36-åriga regissören på plats på Filmhuset i Stockholm, och beskriver "Pleasure" som en resa in i en ovanlig och spännande bransch ur ett kvinnligt perspektiv men också som ett växa-upp-drama och en samtidsskildring.
Utmanande debutroll
Filmen handlar om den svenska tjejen Bella som åker till Los Angeles med drömmar om att göra karriär inom porren. Huvudrollen spelas av Sofia Kappel, som gör sin första filmroll.
– Det har varit utmanande såklart. Inte bara för att jag är naken fysiskt, utan också psykiskt. Det har varit värt det men jag hade inte klarat det utan Ninja, hon har hållit mig hårt i handen hela vägen. Hon har blivit som familj för mig, säger Sofia Kappel.
"Pleasure" visas i tävlan under Göteborgs digitala filmfestival och tanken är att den ska få biopremiär 24 mars. Men redan förra våren fick den Cannes-festivalens speciella kvalitetsstämpel "Cannes 2020 label". Någon riktig festivalkänsla blev det förstås inte eftersom festivalen ställdes in.
– Det är tråkigt men Cannes-äran kvarstår även om upplevelsen uteblev. Det som är positivt är att filmen kom med i Sundance nu i stället och når den amerikanska publiken, säger Ninja Thyberg.
Boliden i fokus
Flera dokumentärer med sprängkraft presenterades också. "Arica" i regi av Lars Edman och William Johansson Kalén följer upp deras film "Blybarnen" (2010) och skildrar de rättsliga turerna med det svenska gruvföretaget Boliden och det giftiga avfallet som skickades till den chilenska staden Arica i mitten av 1980-talet.
Stora svenska skogsbolag, även statliga Sveaskog, och deras så kallade miljöcertifiering hamnar under lupp i "Om skogen" av Peter Magnusson, som skildrar krisen för den sista naturskogen som finns kvar i landet.
För den som bara vill bli underhållen finns också lämpliga alternativ. Colin Nutleys "Bröllop begravning och dop – filmen" blir en, om möjligt, än mer känsloladdad fortsättning på tv-serien.
"Snälla kriminella" är humorgänget bakom SVT-serien "Laxbrallas" filmdebut. Och så får Ola Rapace-frontade gangsterkomedin "Vitt skräp" premiär, efter att ha varit under produktion sedan 2014.
– Det här är en crossover mellan Lars Norén och Tarantino. Det är något man aldrig sett förut, något helt eget, säger Ola Rapace.