Ordkrig mellan Clooney och Ungerns regering

Skådespelaren George Clooney har retat upp Ungerns regering sedan han skickat en bredsida mot landet under ett samtal med tidskriften GQ Magazine. En talesperson för den ungerska regeringen kallar Clooneys ord "dåraktiga".

George Clooney. Arkivbild.

George Clooney. Arkivbild.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Film2020-11-24 19:05

Det var när Clooney intervjuades om sin kommande film "The midnight sky", där han spelar forskare i en postapokalyptisk värld, som han tog tillfället i akt att göra en liknelse med den europeiska nationen.

– Vi befann oss inte mitt i en pandemi när filmen spelades in, men det fanns så mycket annat som pågick – så mycket ilska och hat som sprids runt om i världen i detta ögonblick i historien. Titta bara på Bolsonaro i Brasilien, eller Orbán i Ungern, säger skådespelaren.

– Min film utspelar sig år 2049. Om hatet tillåts växa kan vår verklighet snart likna den i filmen.

"Förtjänar respekt"

Tamás Menczer, talesperson för det ungerska utrikesdepartementet, kallar George Clooneys ord "dåraktiga" i en kommentar på Facebook och utvecklade sedan sitt resonemang i nyhetskanalen HirTV.

– George Clooney är en duktig skådespelare och förtjänar respekt för det, men ingen bör betrakta honom som ett politiskt orakel. Han har folk i sin omgivning som viskar i hans öron.

Clooney själv har svarat med ett uttalande till den ungerska nyhetssajten telex.hu, i vilket han säger att "Orbáns propagandamaskin ljuger, punkt slut":

"Strålande exempel"

"Jag skulle skämmas om jag inte tog offentligt avstånd mot den sortens auktoritära styre som kännetecknar regimen Orbán. Under det tidiga 00-talet var Ungern ett strålande exempel på demokratisk framgång. Jag ser fram emot dagen då landet omfamnar vad det en gång har varit."

Viktor Órbans regering har under en längre tid kritiserats utifrån för bland annat tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär tack vare en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!