Ruben Östlund belönades 2017 med Cannesfestivalens mest prestigefyllda pris Guldpalmen för "The square". I år kommer han istället att tävla med "Triangle of sadness" – den film han arbetat med under de senaste åren och som kretsar kring modevärlden och skönhetsindustrin. Via ett Zoom-samtal från Mallorca säger den svenske regissören att han nu känner sig lättad.
– Det är nervpress varje gång en film förhoppningsvis ska till Cannes – speciellt när det handlar om att leva upp till "The square" – så nu känns det som: "fan vad skönt". Och jag tror att filmen passar bra där så det är skönt att veta att den ska ska dit.
Filmens titel syftar på en term som används av plastikkirurger för att fixa en rynka mellan ögonen med botox på 15 minuter och är inspelad i Trollhättan och Göteborg med Woody Harrelson i en av huvudrollerna.
Skulle "Triangle of sadness" inte ha tagits ut hade besvikelsen varit stor, enligt Östlund.
– Då hade jag blivit väldigt besviken. Det är som att inte vinna en Oscar. Nu gäller det att leva upp till förväntningarna från alla som investerat i den, säger han och tillägger:
– Det vore fantastiskt att vinna två Guldpalmer i rad.
"Världens bästa filmare"
Tarik Saleh tävlar med den politiska thrillern "Boy from heaven", som liksom hans tidigare film "The Nile Hilton incident" utspelar sig i Kairo och där filmens huvudroll återigen spelas av Fares Fares.
Enligt Saleh är det ingen slump att hela tre svenska regissörer tävlar i årets upplaga av Cannesfestivalen.
– Vi har en rad av världens bästa filmare här – vi måste se till att filmstödet fortsätter. Men visst är det otroligt att vi är tre svenskar i år, men både Ruben och Ali är originella filmare, och när du berättar en unik story så hittar den hem, säger han och fortsätter:
– Det är det som gör film så magiskt – att människor samlas kring en idé.
Ali Abassi tävlar med filmen "Holy spider" – en dansk-tysk-fransk-svensk samproduktion. Regissören har tidigare bland annat gjort filmen "Gräns", som 2018 vann första pris i filmfestivalens sidosektion Un Certain Regard.
"Holy spider" kretsar kring en journalist som bestämmer sig för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad – vilket utvecklar sig till en jakt på mördaren, som hävdar att han renar gatorna från syndare.
Första sedan pandemin
Festivalens program presenterades i sedvanlig ordning av Cannes konstnärlige ledare Thierry Frémaux tillsammans med festivalpresidenten Pierre Lescure.
Den 75:e upplagan av filmvärldens mest glamorösa festival blir också den första fullskaliga sedan coronapandemin bröt ut.
Under 2020 ställdes Cannesfestivalen in – för första gången sedan andra världskriget – och förra året flyttades evenemanget från maj till juli på grund av ökad smittspridning.
47 filmer har valts ut till årets festival, som pågår 17-28 maj.