Östlund: Jag vill fortsätta göra film i Europa

Med sin vinst på lördagskvällen har Ruben Östlund blivit historisk – han är nu en av de få regissörer som vunnit Guldpalmen två gånger. –Jag vet att det är en väldigt liten samling, säger han när han mitt i natten möter pressen.

Ruben Östlund vann sin andra Guldpalm på Cannesfestivalen för "Triangle of sadness".

Ruben Östlund vann sin andra Guldpalm på Cannesfestivalen för "Triangle of sadness".

Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Film2022-05-29 05:14

Östlund berättar om skillnaden mellan förra gången, då han 2017 vann för "The square", och nu:

– Då hade jag inget att jämföra med. Det kändes surrealistiskt att sitta och vänta på resultatet. Jag kunde inte riktigt njuta av det.

– Den här gången var det annorlunda. Vi hade en fantastisk galavisning, det är den första riktiga efter-pandemin-festivalen. Så nu i kväll ska jag ha kul med mina regissörskollegor – innan jag går till min åtta månader gamla son och byter blöjor på honom.

Ruben Östlund säger att han vill att de filmer han gör ska vara vilda och underhållande. Han vill engagera publiken i en meningsfull konversation.

Någon undrar över den omtalade spy- och bajsscenen, varför den är så lång.

– Därför att om man ska ta tag i ett så explicit ämne, då ska man gå mycket längre än vad publiken tror från början. Till sist tänker man om dessa människor som man ogillar att ”men snälla sluta nu, rädda dom”.

Han har sedan länge avslöjat att hans nästa film ska heta ”The entertainment system is down” och ska utspelas på en långflygning där just underhållningssystemet slutar fungera.

– Jag vill fortsätta att göra film i Europa. Det finns en tradition här som är väldigt viktig. Men jag låter gärna amerikanska pengar hjälpa till med att finansiera europeisk film, säger Östlund.

Fakta: Ruben Östlund

Född: den 13 april 1974 i Göteborg.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Filmregissör, manusförfattare.

Tidigare filmer: "Gitarrmongot", "De ofrivilliga", "Play", "Turist" och "The square".

Tidigare priser: Guldpalmen i Cannes 2017 för ”The square” , Guldbagge 2012 för bästa regi för ”Play” och Svenska filmkritikerförbundets pris 2015 för ”Turist”. 2015 vann ”Turist” även sex Guldbaggar, vilket är rekord för en film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!