"Partisan" prisades pÄ tv-gala i Cannes

VĂ€rldens bĂ€sta tv-serie 2020 Ă€r svensk och heter ”Partisan”.

Anna Björk, Amir Chamdin, Sofia Karemyr och producenten Johanna Wennerberg tar emot pris pÄ den internationella tv-seriegalan i Cannes.

Anna Björk, Amir Chamdin, Sofia Karemyr och producenten Johanna Wennerberg tar emot pris pÄ den internationella tv-seriegalan i Cannes.

Foto: Valery Hache/AFP/TT

Film2020-10-14 22:25

Sent pÄ onsdagskvÀllen tilldelades serien huvudpriset pÄ tv-festivalen i Cannes. Regissören Amir Chamdin sÀger i ett Zoom-samtal med TT:

– Det kom som en chock. Jag Ă€r vĂ€ldigt tacksam.

”Partisan”, som nyligen visades pĂ„ Viaplay, skapades av Amir Chamdin och Fares Fares. Den sistnĂ€mnde har huvudrollen som en man som infiltrerar en kult som leds av den rollfigur som spelas av Johan Rheborg.

– Bara det att vi blev nominerade och uttagna som en av nio internationella tv-serier var stort i sig. Att sedan gĂ„ och vinna, det hade vi inte trott, sĂ€ger Amir Chamdin.

Serien har enligt honom blivit mycket omdiskuterad i Cannes. Folk har sett den som annorlunda, eftersom den tagit upp ett Àmne som man ute i Europa inte alltid vÄgar tala om.

– NĂ€r Fares och jag skrev, skrev vi frĂ„n hjĂ€rtat. Vi ville göra en lokal serie som tog upp ett globalt Ă€mne. DĂ„ var det extra hĂ€ftigt att nĂ„ ut sĂ„ hĂ€r. Man har sett den som en annorlunda noir. Vi ser alla fascinationen för naturen, dĂ„ fungerade det extra med att placera nĂ„gonting mörkt ute i den naturen.

Amir Chemdin vet inte hur mÄnga lÀnder som serien hittills har sÄlts till.

– Det Ă€r ett bolag som hĂ„ller pĂ„ med det nu.

TT: Vad betyder vinsten för dig personligen?

– Att jag fĂ„r fortsĂ€tta med det hĂ€r jobbet ett tag till. Det Ă€r det hĂ€r jag vill jobba med. Just nu fĂ€rdigstĂ€ller jag en film om Hellacopters och sĂ„ utvecklar jag lite saker inför nĂ€sta Ă„r. Vi fĂ„r vĂ€l se hur det blir dĂ„.

TT: Och mer samarbete med Fares Fares?

– Han Ă€r en busy man, men det vore kul. Vi hade ett bra samarbete.

RÀttad: I en tidigare version av texten stod att "Partisan" sÀnts pÄ en annan kanal.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om