– Ett tag var vi oroliga över om någon någonsin skulle få möjlighet att se den. Den har varit klar i sju månader, säger regissören Pete Docter när TT talar med honom från San Francisco.
Docter, som vunnit Oscars både för ”Upp” och ”Insidan ut”, säger att han är glad att den nu äntligen ska visas, men medger att han självfallet var besviken över att inte få visa filmen på filmfestivalen i Cannes.
– Det hade varit stort. Det är alltid spännande att visa film där, det är en publik som har en sådan passion för mediet. Samtidigt är det nervöst. Om de inte tycker om något så säger de det.
Existentiella frågor
I ”Själen” möter vi jazzmusikern Joe Gardner, som på väg till en audition ramlar ner i ett hål i trottoaren och dör. Nu ska han egentligen till himlen, men han vägrar att gå med på det. Han blir vän med den lilla själen "22", och tillsammans upplever de en mängd äventyr där Joe förtvivlat försöker komma tillbaka till jordelivet i New York. Filmen ställer existentiella frågor om liv och död – är den verkligen för barn?
– Absolut. Målsättningen för oss på Pixar är att de filmer vi gör alltid ska vara för alla. Visst, här ställs frågor som ”varför är jag egentligen här?”, men det finns också mängder med humor, slapstick och vilda skämt. Barn som sett den är fascinerade och tycker att den är kul, säger Docter.
Nyföddas personlighet
Idén föddes när Pete Docter genomgick en mildare medelålderskris.
– Jag hade jobbat med animerad film hela mitt liv och ställde mig frågan om animation är svaret på allt. Jag tänkte mer och mer på det, jag såg på mina barn som skulle börja på college, och kom ihåg hur de hade en sorts utvecklad personlighet redan när de föddes. Jag ville utforska det, har vi en känsla av mening redan som nyfödda?
Han hoppas och tror att biobranschen kommer att överleva pandemin, att publiken kommer att vallfärda till biograferna igen när de tillåts öppna.
Pixars kommande film ”Luca” har gjorts nu under pandemin, berättar Docter.
– Alla animatörer har jobbat hemifrån och det de har gjort ser fantastiskt ut. Vi kan jobba så här, även om vi inte tycker om det.