Peter Dinklage om "Cyrano": Oerhört befriande

Peter Dinklage tar till vara varje möjlighet att utmana sig själv. I "Cyrano” sjunger han och fajtas ännu mer vildsint än i "Game of thrones". –Jag vill känna att jag hamnar utanför min trygghetszon. Det kan vara mycket skrämmande, säger han till TT.

Peter Dinklage. Arkivbild.

Peter Dinklage. Arkivbild.

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Film2022-04-20 05:00

Peter Dinklage tycker inte om att ge intervjuer. När TT två gånger besökte inspelningen av "Game of thrones" i Belfast var han på plats, men till skillnad från de andra skådespelarna talade han inte med pressen.

När det gäller "Cyrano" är det annorlunda. Det är hans hustru Erica Schmidt som ligger bakom denna musikaltolkning av Edmond Rostands klassiker "Cyrano de Bergerac". Hon har också skrivit manuset till den av Joe Wright regisserade filmen. Dinklage spelar titelrollen som den intelligente och kvicke Cyrano, som älskar Roxanne men som inte törs bekänna sin kärlek och i stället lånar ut sina ord till den mindre begåvade Christian.

Får använda sin längd

I alla tidigare versioner har Cyrano besvärats av sin extremt stora näsa – här är hans handikapp i stället hans kortväxthet.

– Jag älskade det. Det kändes oerhört befriande för mig, att jag kunde använda mig av min egen naturliga längd. När jag har sett andra versioner har jag alltid tänkt "där är en snygg skådespelare med en stor lösnäsa och när inspelningen är över tar han av den", säger Peter Dinklage.

I filmen fäktas och slåss han. Och sjunger. Musiken är skriven av Aaron och Bryce Dessner från rockgruppen The National.

– Det är underbara låtar och jag fick möjlighet att sjunga på mitt sätt. The National är mitt favoritband och jag har en baryton som påminner om bandets sångare Matts. Men jag tvingade mig att sluta lyssna på honom, det gav mig mer självförtroende när jag kunde sjunga på mitt sätt, säger Dinklage.

Smarta rollfigurer

Liksom Dinklages karaktär i "Game of thrones", Tyrion Lannister, är Cyrano en kvick och intelligent person.

– De är båda oerhört smarta, de kommer på kvickheter, de är ofta den mest intelligenta personen i rummet. Men Tyrion är ärligare med sina känslor, Cyrano döljer sig bakom en annan man. Det skulle Tyrion aldrig göra. Jag kan relatera till delar av dem båda, det finns lite av mig själv i båda, säger skådespelaren och fortsätter:

– Sedan är det ju klart att Tyrion är den rollfigur som har haft störst betydelse för mig både privat och professionellt. Jag gjorde "Game of thrones" under tio år, jag bodde i Nordirland.

Svenskt drömprojekt

Han har en rad projekt framför sig. Det han helst vill få till stånd är en filmatisering av Pär Lagerkvists bok "Dvärgen". Dinklage ska självfallet spela huvudrollen, ett tag såg det ut som om Alexander Skarsgård skulle spela fursten, men det verkar inte längre gälla.

– Jag har drivit projektet i 15 år. Det är en fantastisk bok, som jag första gången läste när jag gick på college. Jag har varit i Sverige, jag träffade Pärs son, som senare har avlidit. Det är en lång process, men en dag kommer vi att lyckas göra filmen, säger han.

Haley Bennett som Roxanne och Peter Dinklage som Cyrano. Pressbild.
Haley Bennett som Roxanne och Peter Dinklage som Cyrano. Pressbild.
Fakta: Peter Dinklage

Ålder: 52 år.

Famlj: Makan Erica Schmidt, två barn.

Bor: I New York.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Station agent", "Elf", "Nip/tuck", "X-men: Days of future past", "Pixels", "Avengers: Infinity war", "Game of thrones", "I care a lot".

Aktuell med huvudrollen i musikalfilmen "Cyrano" med svensk premiär 22 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!