Raya letar efter den sista draken

Det Ă€r inte lĂ€nge sedan tanken pĂ„ en tecknad martial arts-film för en ung publik hade varit en omöjlighet, i alla fall i Sverige. Men tiderna förĂ€ndras. Nu kommer ”Raya och den sista draken”, en actionfilm frĂ„n Disney, skriven och delregisserad av fight-koreografen Qui Nguyen.

Raya försöker rÀdda vÀrlden frÄn att gÄ under i "Raya och den sista draken". Pressbild.

Raya försöker rÀdda vÀrlden frÄn att gÄ under i "Raya och den sista draken". Pressbild.

Foto: Disney

Film2021-03-03 19:33

– Vi kunde ha gjort det vĂ„ldsamt, men det platsade inte hĂ€r. Jag vill att barn och ungdomar ska kunna se filmen och sedan bli inspirerade till att sjĂ€lva gĂ„ ut och trĂ€na, sĂ€ger Nguyen till TT i ett Zoom-samtal.

Med i samtalet Ă€r ocksĂ„ Don Hall och Carlos Estrada. Tillsammans har de tre gjort ”Raya och den sista draken”. Filmen utspelas i en tid för mycket lĂ€nge sedan. En ung flicka, Raya, har sett sin far dödas och mĂ„ste nu ge sig ut pĂ„ en jakt efter vĂ€rldens sista kvarvarande drake. Hittar hon den kan hon förhindra att hennes vĂ€rld gĂ„r under. Raya Ă€r en duktig martial arts-kĂ€mpe, en egenskap hon kommer att fĂ„ stor nytta av.

VĂ„ldet "motiverat"

Don Hall menar att det vÄld som förekommer i filmen Àr motiverat av berÀttelsen.

– Det skulle inte falla oss in att lĂ€gga in en fajt som sjĂ€lvĂ€ndamĂ„l, utan det mĂ„ste vara motiverat av storyn och driva den framĂ„t. Det finns tre distinkta fajt-sekvenser och de driver alla allt framĂ„t. Dessutom Ă€r de baserade pĂ„ verkligheten, sĂ€ger han och exemplifierar.

– HĂ€r finns inga galna grejer som att flyga genom luften eller hoppa upp i trĂ€d. Qui har varit koreograf, allt skulle kunna ske i verkligheten. Och det finns inget blod och inga överdrifter.

"Filmen Àr en fantasi"

Och Carlos Estrada förtydligar.

– Filmen Ă€r en fantasi som utspelas för mycket lĂ€nge sedan, men vi ville att den skulle kĂ€nnas relevant i dag. Alla vi tre bidrog med det vi hade och Ă„stadkom en helhet.

Qui Nguyen poÀngterar att det viktiga temat i filmen Àr det magiska med att kunna lita pÄ varandra.

– NĂ€r man gör en film som den hĂ€r jobbar man för att hitta den dĂ€r magiska ingrediensen. Och plötsligt finns den dĂ€r. Man ser den inte, utan plötsligt har allt fallit pĂ„ plats.

De flesta Disney-filmer Ă€r en sorts musikaler, men inte ”Raya”.

– Fast musiken Ă€r viktig i ”Raya”, den understryker kĂ€nslorna och den lyfter upp action-sekvenserna. SĂ„ Ă€ven om det inte Ă€r en musikal, sĂ„ Ă€r musiken oerhört viktig, sĂ€ger Don Hall.

"Raya och den sista draken" utspelas i en tid för mycket lÀnge sedan. Pressbild.
"Raya och den sista draken" utspelas i en tid för mycket lÀnge sedan. Pressbild.
Fakta: "Raya och den sista draken"

Regi: Don Hall, Carlos LĂłpez Estrada, Paul Briggs och John Ripa.

Manus: Bland andra Qui Nguyen och Adele Lim.

Röster: I originalversionen görs Rayas röst av Kelly Marie Tran.

Visas pÄ: BiopremiÀr 5 mars och strömmas pÄ Disney Plus.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om