Robbie Coltrane är död

Den skotske skådespelaren Robbie Coltrane är död. Coltrane, som bland annat spelade Hagrid i filmerna om Harry Potter, blev 72 år gammal.

Harry Potter-skådespelaren Robbie Coltrane har avlidit. Arkivbild.

Harry Potter-skådespelaren Robbie Coltrane har avlidit. Arkivbild.

Foto: Jonathan Short/AP/TT

Film2022-10-14 18:55

Robbie Coltranes agent Belinda Wright säger till BBC att han dog på sjukhus i skotska Falkirk, och beskriver honom som en "unik talang". Han hade en lång karriär som komiker och skådespelare inom brittisk film och tv.

Robbie Coltrane föddes i Rutherglen strax söder om Glasgow som Anthony Robert McMillan år 1950. Han kom från en känd företagarsläkt, men bröt som ung med sin konservativa bakgrund och var vid sidan om skådespeleriet engagerad i bland annat Greenpeace och Amnesty.

Efter olyckliga erfarenheter av att ha blivit mobbad under sin tid på internatskola var han en förespråkare för att minska antalet privatskolor i Storbritannien och känd som "röde Robbie". Han tog efternamnet Coltrane från jazzsaxofonisten John Coltrane.

Sitt stora genombrott fick han via tv-serien "Cracker", där han spelade en rättspsykolog i mitten av 1990-talet. För sin roll belönades han med Baftastatyetter tre år i rad: 1994, 1995 och 1996.

Hollywood fick upp ögonen för honom och han spelade bland annat rysk KGB-agent i James Bond-filmerna ”Goldeneye” och ”Världen räcker inte till”. 2001 dök han upp för första gången som skogvaktaren Rubeus Hagrid i den första av åtta filmer om Harry Potter. Att spela den sympatiska rollfiguren innebar att han fick brev från yngre fans varje vecka i över 20 års tid.

2016 gjorde han en prisbelönt roll som en övergreppsanklagad tv-stjärna i miniserien "National treasure".

Robbie Coltrane led av svår artros och från 2019 och framåt satt han i rullstol. Han efterlämnar två barn, Spencer född 1992, och Alice född 1998.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!