Den inflytelserike regissören Martin Scorsese går hårt åt dagens filmindustri i en essä som publiceras i Harpers Magazine, skriver Deadline. Essän handlar egentligen om regissören Federico Fellini, men Scorsese inleder med tankar kring hur värdet av film har devalverats. För femton år sedan menar han att ordet "content", innehåll, användes för att diskutera film på en seriös nivå.
"Sedan dess har det gradvis börjat användas av människor som tog över mediaföretag, varav de flesta inte visste något om konstformens historia eller ens brydde sig tillräckligt för att tänka att de borde det", skriver Scorsese.
Han pekar också på problemet med att algoritmer styr vad människor ser, och argumenterar för att filmindustrin inte tar hand om filmen som konstform, eftersom värdet i industrin bara räknas i pengar.
Scorsese ligger bakom kultfilmer som "Taxi driver" och "Maffiabröder". 2019 väckte han uppmärksamhet när han påstod att Marvels filmer var mer som nöjesparker än bio, och pekade ut filmindustrin som "ogästvänlig för konst".