Skrämmande verklighet i "Svart krabba"

Vem kan man egentligen lita på? Vad vill de som leder oss, och vad är egentligen sant på riktigt? I och med kriget i Ukraina har Adam Bergs långfilmsdebut "Svart krabba" plötsligt blivit skrämmande aktuell.

Adam Berg har tidigare regisserat kortfilmer, reklamfilmer och musikvideor. Netflixthrillern "Svart krabba" är hans långfilmsdebut.

Adam Berg har tidigare regisserat kortfilmer, reklamfilmer och musikvideor. Netflixthrillern "Svart krabba" är hans långfilmsdebut.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Film2022-03-16 05:05

En motvillig soldat ger sig ut på ett desperat uppdrag för att stoppa ett storskaligt krig. Målet är att föra en topphemlig last över ett fruset hav, och det enda sättet är att göra det på skridskor.

Adam Bergs långfilmsdebut, actionthrillern "Svart krabba", bygger på Jerker Virdborgs roman med samma namn från 2002. Berg visste direkt när han läste boken att han ville göra film av den.

– Det finns en fantastisk stämning i boken som slog an något hos mig. En känsla av utanförskap, nervositet, paranoia, och känslan av att inte kunna lita på någon. Jag ville in i den här dystopiska världen och som bildberättare visste jag hur jag skulle göra det, säger han.

Bortryckta skygglappar

Att händelserna i filmen dessutom utspelas under brinnande krig i Sverige är något som de senaste veckorna har fått skrämmande aktualitet i och med Rysslands invasion av Ukraina. Adam Berg skakar på huvudet och säger att filmens premiär på sätt och vis är en "fruktansvärd tajmning".

– Vi i Sverige har varit skyddade så länge, men nu ser man hur våra demokratier och samhällen är otroligt sköra, skygglapparna har verkligen ryckts bort. Filmen är tänkt att utspela sig om fem år, men nu ser man ju hur fort det kan gå, säger han.

Utmaningarna med att göra "Svart krabba" har varit flera, enligt Adam Berg. Att filmen till största delen utspelas i en mörk, istäckt skärgård gjorde att delar av inspelningarna fick flyttas till Kiruna av säkerhetsskäl. Isarna i Stockholm bildades inte som de brukar på grund av den varma vintern, och stadens konstgjorda isbanor smältes ned på grund av restriktionerna under pandemin.

– I Kiruna är isen så pass tjock att det fungerade. Men vi spolade den ändå i flera veckor i förväg för att göra den ännu tjockare så att den skulle kunna bära tunga kranbilar med inspelningslampor. Riktiga långfärdsåkare åker ju på typ plastfolie, men så kan man inte göra under en filminspelning, säger han.

Skrämmande aktuellt

Den som har läst "Svart krabba" kommer att känna igen sig i filmversionen, men också märka en del skillnader, menar Adam Berg. Bokens inre monolog har skalats bort i filmversionen, och den utspelar sig i en närmare framtid.

Filmen har även, till skillnad från boken, en kvinnlig huvudroll, som spelas av Noomi Rapace.

Romanens ramberättelse och tematik är däremot desamma.

– Den handlar om vad är du beredd att göra för din överlevnad. Hur mycket är du beredd att offra för att komma dit du vill? De tematiska frågorna är: "Vem ska man lita på?", "Vad vill de som leder oss?", "Vad är sanning?", "Vem är fienden och vem är det inte?", säger Adam Berg och fortsätter:

– Jag hoppas att man kan njuta av det visuella i filmen och det emotionella i berättelsen, men också att man kan ta till sig budskapet i den. Det är inte så påträngande, men väldigt allmängiltigt och skrämmande aktuellt just nu.

Noomi Rapace spelar huvudrollen i "Svart krabba". Pressbild.
Noomi Rapace spelar huvudrollen i "Svart krabba". Pressbild.
Fakta: "Svart krabba"

Premiär: 18 mars på Netflix.

Regi: Adam Berg.

Manus: Adam Berg och Pelle Rådström fritt efter Jerker Virdborgs roman "Svart krabba".

I rollerna: Noomi Rapace, Ardalan Esmaili, Aliette Opheim, David Dencik, Jakob Oftebro, Erik Enge och Dar Salim med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!