Smärtgränsen för biograferna i sikte

Hösten ser plötsligt ännu mörkare ut för biograferna. Antalet besökare ligger kvar på maximalt 50 per salong och storfilmer fortsätter att ryka från repertoaren. –Om inte heller de svenska publikdragarna går upp får vi det superbistert, säger Peter Fornstam, vd Svenska bio.

För landets största biokedja Filmstaden innebär beskedet om att det inte blir några lättnader av publikrestriktionerna att man får fortsätta med 25 procents kapacitet i stället för de 65 som man hade hoppats på. Arkivbild.

För landets största biokedja Filmstaden innebär beskedet om att det inte blir några lättnader av publikrestriktionerna att man får fortsätta med 25 procents kapacitet i stället för de 65 som man hade hoppats på. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Film2020-10-09 15:10

"No time to die" heter den ännu en gång uppskjutna Bond-filmen och precis som James Bond kämpar biografbranschen också febrilt för sin överlevnad.

Förhoppningarna om att publikgränsen skulle höjas till 500 personer i stället för dagens 50 var länge höga. Men smittoläget tillåter inte det, meddelade regeringen på torsdagen.

För landets största biokedja Filmstaden innebär beskedet att man får fortsätta med 25 procents kapacitet i stället för de 65 som man hade hoppats kunna köra i gång med.

– Det är klart att det är jättetufft för oss. Nu märker vi också att publiken har kommit tillbaka, det är svårt att få biljetter hos oss på helgerna. Vi har gjort miljön trygg, biografer är en kontrollerad miljö med mycket plats, så det är tråkigt att vi inte kan öppna upp även om vi förstås förstår att vi måste anpassa oss till smittoläget, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden.

Inget nytt datum

Ett problem som Helena Eklund framhåller är att regeringen inte meddelade datum för något nytt besked i frågan om publikrestriktionerna.

– Vi behöver kunna planera. Just nu känns det osäkert för alla men om något så visar väl det här att vi kommer att leva med den här situationen länge och då måste man tänka på hur man kan göra det bästa av situationen. Det finns till exempel verkligen en möjlighet för lokal film att ta plats.

Även Peter Fornstam, vd för kedjan Svenska Bio, pekar på vilken viktig roll de inhemska filmerna kan spela under pandemin, då de stora internationella titlarna fortsätter att ryka från repertoaren. Än så länge har dock ingen svensk film klivit fram för att exempelvis fylla Bonds stora lucka i november. Frågan är vilken svensk storfilm som vågar chansa när det inte går att fylla biograferna?

– Jag har all respekt för att de tvekar, speciellt efter regeringens besked, men om Colin Nutley eller Tomas Alfredson börjar säga att "vi går inte upp med våra filmer", då får vi det superbistert. Där någonstans går smärtgränsen, säger Peter Fornstam.

TT: Vad får regeringens besked för konsekvenser för Svenska bio?

– Vi kommer att blöda ännu hårdare. Vi vill helst klara oss själva och inte leva på bidrag men aktörer som Filmstaden och Svenska bio drabbas hårt av det här. Hittills har man lagt en spärr på krisstödet på 10 miljoner kronor men Svenska bio har tappat 70 miljoner i omsättning.

Nytt krisstöd kommer

Ett nytt krisstöd kommer under hösten, Svenska Filminstitutet har fått i uppdrag att fördela 375 miljoner kronor till hela filmbranschen. Peter Fornstam hoppas i sin roll som ordförande för Svenska biografägareförbundet att pengar kan betalas ut till de mindre biografägarna snarast.

– Jag får signaler om att de har det jättetufft, många öppnade i tron att de stora filmerna skulle komma och att publikrestriktionerna skulle lätta. Jag har vädjat till Svenska Filminstitutet om att snabbt ge ekonomiska tillskott till de här biograferna.

"Man har fortfarande inte förklarat varför vissa näringar drabbas av 50-gränsen och inte andra. Regeringen offrar kulturen och idrotten, det blir symbolpolitik", säger Svenska Bios vd Peter Fornstam. Pressbild.
"Man har fortfarande inte förklarat varför vissa näringar drabbas av 50-gränsen och inte andra. Regeringen offrar kulturen och idrotten, det blir symbolpolitik", säger Svenska Bios vd Peter Fornstam. Pressbild.
Fakta: Svenska filmer på gång

"Nelly Rapp – monsteragent". Filmatisering av Martin Widmarks barnbokskaraktär Nelly Rapp. Premiär: 23 oktober.

"Se upp för Jönssonligan" i regi av Tomas Alfredson. Premiär: oklart.

"Bröllop begravning och dop – filmen". Tv-serien med samma namn blir film, av Colin Nutley. Premiär: oklart.

"Sune – uppdrag midsommar". Sista filmen om Sune och hans familj. Premiär: oklart.

"Tills solen går upp". Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg i regi av Peter Dalle. Premiär: oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!